Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. április 22. Az év 112. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737568. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ingyenes fogorvosi szűrés a gördülő rendelőben gyerekeknek

Ingyenes fogorvosi szűrés a gördülő rendelőben gyerekeknek
(Tudósítónktól)

Évek óta járja az országot Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbusza az OTP Bank anyagi támogatásával. A szolgálat önkéntes fogorvosai Budapesten kívül a városokban is kínálnak ingyenes fogászati szűrést, kezelést és szaktanácsadást. A programot az idén is támogatja a magyar Colgate-Palmolive: fogkefét és fogkrémeket ajándékoz gyerekeknek, segítendő a helyes fogápolás megtanulását.   

Hazánkban szerfölött elmaradott a fogápolási kultúra, a lakosság nagy része nincs tisztában a fog- és szájápolás alapvető módjaival sem, ráadásul fél a fogorvostól. Jó ideje népbetegség a fogszuvasodás. Tagadhatatlan, hogy a magyar népesség fogazatának rossz állapotát a szegénység is okozza, miután családok tízezreiben nem jut pénz fogkefére, fogkrémre, de sokszor még szappanra sem.

Az 5–6 évesek mintegy kétötödének ép a fogazata; 12 éves korukra már 3-4 foguk beteg. Az általános iskolások négyötöde szenved ínygyulladástól, fogkő lepi be sokuk fogazatát, és a már tömött fogakon is kialakul a másodlagos szuvasodás.

Tapasztalat: a fiatalok a küllemükre, az öltözködésükre sokkal több időt s gondot fordítanak, mint a fogápolásra. Úgy vélik, hogy ami nincs szem előtt, azzal nem is fontos foglalkozni, holott ez veszélyes, mert az elhanyagolt fogazat betegségek okozója lehet. Éppen ezért különösen fontos a megelőzés. A 65–75 éves korosztályban nagyon gyakori akár a teljes fogatlanság.  

Az autóbuszban berendezett gördülő fogászati rendelőt az OTP adományozta 23 esztendővel ezelőtt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak. A szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és szájhigiéniai felvilágosító munkát végeznek, megmutatják a gyerekeknek a helyes fogápolás módszereit, technikáit, mindezt játékos formában, hogy a legfiatalabb korosztály idejében megtapasztalhassa: nem kell félnie a fogorvostól, fogászati vizsgálattól. Azokat, akik éppen nem ülnek a fogorvosi székben, a helyszínein arcfestők és kézművesek szórakoztatják.

Idén is csatlakozik a programhoz a Colgate-Palmolive Magyarország; a cég a vizsgált gyerekeknek fogkefét és fogkrémet ajándékoz. Sok településen nagyon fontos az ilyen ajándék, a fogorvosok azt tapasztalták az előző években, hogy előfordul, hogy a gyermekeknek nincs saját fogkeféjük, illetve, még ha van is, akkor sincs pénze a családnak a rendszeres fogkefe-cserére, fogkrémre.     

Az idén először, március 11-én a veszprémi Csemete Bababörzére gördült be a fogászbusz. A következő időpontok és helyszínek: május 26–27., 10–18,30 óra között a pesti Városligetben; május 29., 8–16 óráig: a jászberényi az OTP Bank előtti parkoló; május 30–31., 9–16 óra: ugyancsak Jászberény, városi óvoda. Június 2–3., 10–19 óra: LEGO Store Show és OTP Bank családi napok     a budai Millennáris parkban. Június 5., 9–15 óra: Alsószentmárton, június 6., 9–15 óra: Magyarmecske; június 9., 10–18 óra: Hajdúdorog; június 12., 10–15 óra: Hencida, általános iskola; június 13.,  8,30–16 óra: Biharnagybajom, Szűcs Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola; június 29., 12–21 óra: Budapest, Kincsem Park. Július 20., 14–20 óra: Kazincbarcika, a Don Bosco Sportközpont melletti Völgypark. Augusztus 25., 12–17 óra:  Mátészalka. Szeptember 22., Telki, Globall Football Park. Szeptember 28–30., 9–17 óra: Fót, Lovasterápiás és Oktató Központ.

A Gyermekmentő Szolgálat és az OTP Bank fogorvosi buszában dolgozó orvosok tavaly összesen 6215 iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták, kezelték, és tartottak nekik szájhigiénés felvilágosítást.