Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. július 19. Az év 200. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737656. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orcsik Roland kapja a Hazai Attila Irodalmi Díjat

Orcsik Roland kapja a Hazai Attila Irodalmi Díjat
(Munkatársunktól)

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelentették be, hogy a zsűri döntése alapján ez évben Orcsik Roland veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat. Az elismerést a fiatalon elhunyt író nevét viselő alapítvány azért hozta létre, hogy ily módon is ápolja Hazai Attila emlékét, segítse az újító szellemiségű szerzőket.

Hat éve, az író halálának évében jött létre – édesanyja, Hazai Éva kezdeményezésére – a Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére. Célja egyrészt a hagyaték gondozása, másrészt a Garaczi László vezette kuratórium, illetve az általa fölkért zsűri arról dönt évente egyszer, hogy ki kapja az egymillió forint pénzjutalommal járó elismerést. Az összeget egy magát megnevezni nem kívánó támogató bocsátja rendelkezésre. Olyan pályakezdő vagy középgenerációs írót választanak ki, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló szerző, jelentős művel hívta fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság. (A díjat először 2016-ban Bartók Imre nyerte el, tavaly pedig Tóth Kinga.)

A díjátadást ünnepléssel egybekötött irodalmi esten tartják április 28-án, szombaton este 8 órától a Nyitott Műhelyben (Budapest, XII., Ráth György utca 4.).

Orcsik Roland (Bereczki László felvétele) 1975-ben született az egykori Jugoszláviában, Óbecsén. 1992 óta Szegeden él. Költeményeket, prózát, esszéket, tanulmányokat ír, és délszláv nyelvekből fordít. 2007 óta a Szegedi Tudományegyetem Szláv Filológiai Intézetének adjunktusa. Az experimentális punk-rockot játszó Lajka nevű zenekar tagja. Munkáit az experimentális és a klasszikus jegyek ötvözése, a zene, a térpoétika, az abszurd, illetve az identitás paródiái és groteszk jegyei jellemzik. Idén jelent meg Semezdin Mehmedinović: Sarajevo blues című verseskötete. Ugyancsak 2018-ban látott napvilágot Orcsik Roland szerkesztésében, magyarul egy kortárs szerb irodalmi antológia.