Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. január 21. Az év 21. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737477. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Menekült, migráns gyermekeket tilos fogva tartani

Menekült, migráns gyermekeket tilos fogva tartani Menekült, migráns gyermekeket tilos fogva tartani
Infovilág

Magyarországon is sok a fogva tartott gyermek. Érkezéskor minden egyedül érkező kiskorú mellé gyámot kell kirendelni. Fokozott együttműködést az eltűnt, kizsákmányolt, csempészett gyermekek azonosítására. Olyan oktatásban kell részesülniük, mint a helyi gyermekeknek. Minden gyermeket és családot őrizettel nem járó, közösségi szálláshelyeken helyezzenek el, amíg a kérelmüket feldolgozzák – szólít fel az Európai Parlament a mai állásfoglalásában. 

Gyermekeket nem szabad bevándorlási okokból fogva tartani, a Bizottságnak pedig a gyermekek alapvető jogainak tiszteletben tartása végett kötelezettségszegési eljárást kell indítania azon tagállamok ellen, ahol a gyermekek és családjaik elhúzódó és szisztematikus menekültügyi őrizete folyik - mondja a Parlament a kézfeltartással elfogadott nem jogalkotási állásfoglalásban.

 

Az EU Alapjogi Ügynökségének adatai szerint 2016 végén Bulgáriában tartották őrizetben a legtöbb menekült és migráns gyermeket. Görögországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában is sok gyermek volt rács mögött. Az ellenőrzés napján egyetlen gyermeket sem tartottak fogva Cipruson, Dániában, Észtországban, Németországban, Írországban, Olaszországban, Máltán, Spanyolországban vagy az Egyesült Királyágban.

Csempészet, erőszak, a gyermekek kizsákmányolása

Az állásfoglalás szerint az UNICEF adatai azt mutatják, hogy körülbelül 5,4 millió migráns gyermek él Európában, ami a világon élő összes migráns gyermeknek a hatoda. Az Európába érkező gyermekek körülbelül fele egyedül ér ide. A képviselők hangsúlyozzák, hogy a megbízható információ hiánya, a hosszadalmas családegyesítési és gyámkinevezési eljárások, valamint a fogva tartásra, a visszaküldésre vagy áthelyezésre vonatkozó félelmek a gyermekek szökéséhez vezetnek, ami kiszolgáltatja őket az emberkereskedelemnek, az erőszaknak és a kizsákmányolásnak.

Az EP sürgeti a tagállamokat, hogy a kísérő nélküli gyermekek számára érkezésük után gyorsítsák fel a gyámok vagy ideiglenes gyámok kijelölését és emlékeztet rá, hogy őket a felnőttektől elkülönítve kell elhelyezni, hogy megelőzzék az erőszakot és a szexuális zaklatást.

A Parlament felszólít arra, hogy biztosítsanak elsőbbséget a Görögországban és Olaszországban még ott lévő, az unió áthelyezési határozatának értelmében jogosult kísérő nélküli gyermekek áthelyezésének és sürgeti a tagállamokat, hogy további késedelem nélkül folytassák le a folyamatban lévő családegyesítési eljárásokat.

Hatékonyabb azonosítás és regisztráció az eltűnések ellen

A tagállamoknak hatékony azonosító és regisztrációs rendszert kell létrehoznia, hogy a gyermekek belépjenek és bent is maradjanak a nemzeti védelmi rendszerekben, ezen felül fokozni kell az együttműködést az igazságszolgáltatási és gyermekvédelmi hatóságok között, hogy megtalálják és védelemben részesítsék az eltűnt gyermekeket.

A képviselők egyúttal felhívják a tagállamokat, hogy dolgozzanak jobban együtt az emberkereskedelemnek, bántalmazásnak és kizsákmányolásnak áldozatul eső gyermek azonosítására.

Az életkor meghatározása kapcsán az EP azt akarja, hogy a gyermekek orvosi vizsgálatát kevésbé beavatkozó módon, a gyermek méltóságát tiszteletben tartva végezzék el.

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető

A vita felvételről

Multimedia csomag - migráció

Kísérővel érkező, egyedül érkező és elválasztott menekült és migráns gyermekek - az UNHCR, az UNICEF és az IOM anyaga