Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megnyílt László Gyula régész digitális archívuma

Megnyílt László Gyula régész digitális archívuma
(mta.hu)

Mától nyilvánosan elérhető az Magyar Ttudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont László Gyula Digitális Archívuma több mint tízezer oldallal az http://lgyda.btk.mta.hu címen – tájékoztatta szerkesztőségünket Katona Csaba történész, az MTA BTK kommunikációs referense.


László Gyula (1910–98) régész, képzőművész, a 20. századi magyar tudományos és kulturális élet ikonikus alakja. Hagyatékán keresztül betekintést nyerhetünk a korszak régészeti kutatásába, egyetemi oktatásába és szellemi életének egészébe. Örökségének méltó megőrzésére és ápolására a László család és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont képviselői 2015. május 19-én együttműködési szerződést írtak alá a kiemelkedő művész–tudós szerteágazó kapcsolatrendszert tükröző kéziratos hagyatékának digitalizálásáról és szakkönyvtárának elektronikus leltárba vételéről.

Tiszteletünk és megbecsülésünk jegyében a mai nappal nyilvánosságra bocsájtjuk az archívum fennállásának első három évében digitalizált dokumentumok egy részét, azt a több mint tízezer oldalt, amely reményeink szerint a továbbiakban még folyamatosan bővülni fog, és sok örömöt fog okozni nemcsak a nagyközönségnek, hanem kutatástörténeti érdekességeivel muníciót ad több tudományterület és művészeti ág szakembereinek is – írta Katona Csaba.