Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. május 24. Az év 144. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737600. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gyerek-főváros nyílik a Balaton partján – bárki üzenhet a jövőnek

Gyerek-főváros nyílik a Balaton partján – bárki üzenhet a jövőnek
(Tudósítónktól)

A város, Siófok főtere és a kikötő is a gyerekeket, családokat várja május utolsó hétvégéjén, hiszen a gyermeknapi rendezvények mellett a vitorlások baráti hangulatú összejövetele is egyedülálló látványosságokat kínál. (A kép forrása: Fortepan)

Gyerekek csapata kisnadrágban a Balaton partján, a háttérben sátrak – ez az 1920-ban Siófokon készült fotó az egyik legelső táborozási emlék a magyar archívumokban. A képen csoportos üdülésre érkezett gyerekek élvezik a napsütést, a vízpartot, végre kiszabadulva a nagyvárosból. Azóta csaknem egy évszázad telt el és a táborozások, iskolai kirándulások, családi nyaralások formájában Siófok nemzedékeket ajándékozott meg felejthetetlen élményekkel. E hagyományokra emlékezve is tartják a Balaton fővárosában május 26–27-én a gyermeknapot.

A felejthetetlen emlékű Zákonyi Ferencnek, a magyar tenger kutatójának a karrierje szemléletes példa arra, hogy mennyire meghatározó lehet a Balaton a gyermek életében. Az 1909-ben a Baranya megyei Romonyán született Zákonyi kétévesen költözött családjával Siófokra, ahol felcseperedvén beleszeretett a Balatonba. Idővel a helyi népművészet eltűnő emlékeinek megmentőjeként, a helytörténet feltárójaként is hozzájárult Siófok fejlődéséhez, az idegenforgalom erősítését számos ötlettel segítette. Ő volt az első önkéntes idegenvezető, aki turistákat vitt fel a város jelképévé vált víztorony lépcsőin, hogy az egyedülálló panorámát megossza velük – az 1934 óta kilátóként is szolgáló torony ma Siófok kihagyhatatlan látványossága.

A nyár fővárosa címet minden évben birtokló Siófok a programok széles kínálata okán igazi gyerek-fővárossá lép elő ezen a hétvégén. A város főterén minden gyerek találhat kedvére való programot, és a velük érkező felnőttek sem fognak unatkozni. Mesejátékok, interaktív koncertek és a kreativitást is megmozgató kézműveskedés egyaránt választható lesz, a műsorban a zenés meséskönyvtől a Nagy Ho-Ho-Horgász musicalig bőséges lesz a választék. Vasárnap időkapszulát is elhelyez a Kálmán Imre Kulturális Központ Siófok várossá alakulásának első 50 éve emlékére; bárki üzenhet a jövőnek. A kapszulát 25 év múlva bontják fel.

Ez alkalommal Siófok az Ezer Lámpás Éjszakája egyik központi helyszíne. Az országszerte zajló eseménysorozat az eltűnt gyermekekért emel szót, nekik mutatja szimbolikusan a hazavezető utat az a sok ezer világító léggömb, amelyet tucatnyi helyszínen egyidejűleg eresztenek a magasba. Siófokról 21,30-kor szállnak fel a fénylő lufik, majd olyan fellépők állnak ki produkciójukkal az ügy mellett, mint Varga Viktor, Freddy, a Sugarloaf.

Aki a Balaton vizére egyre nagyobb számban visszatérő vitorlások látványában gyönyörködne, azt a kikötőbe várják vasárnap délután 2-re. Kellemes sétányira a főtértől zajlik a Siófoki Vízisport Egyesület évadnyitó versenye, amely családias összejövetel formájában nyitja meg a szezont. A két évtizede óta hagyományos mini regatta a legkülönfélébb hajókkal vízre szálló amatőr vitorlások örömünnepe, a baráti társaságok, családok találkozója, amelyre a nyitottság szellemében minden érdeklődőt szívesen várnak. Kedvező időjárás esetén az idén is várható, hogy mintegy harminc vitorlás látványos rajtját és barátságos vetélkedését lehet követni a partról.