Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. január 22. Az év 22. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737478. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Folytatódik a szlovák–magyar hídépítés

Folytatódik a szlovák–magyar hídépítés
Farkas József György

A szlovák közlekedési és építésügyi minisztérium néhány hete magyarul is közzéteszi sajtóközleményeit. A szakminisztert, Érsek Árpádot (a képen) a Híd-Most, a Bugár Béla vezette magyarszlovák vegyes párt delegálta a pozsonyi kormánykoalícióba.

Friss közleményében a minisztérium arról tájékoztatta a sajtót, így az Infovilág Szerkesztőségét is, hogy Dél-Szlovákia határ menti térségeiben intenzíven folytatódik a közutak és hidak infrastruktúrájának javítása. A pozsonyi kormány újabb pénzeket különített el Nyitra megye és Dunaradvány község terveinek a megvalósítására. Mindkét kezdeményezés olyan kormányközi megállapodás részét képezi, amelynek célja Szlovákia és Magyarország összeköttetésének fejlesztése, a határ két oldalán lakók kapcsolattartásának javítása. A szükséges források elkülönítését a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériuma javasolta a kormánynak. 

Így 117 651 eurót különítettek el az érsekújvári járásban lévő Helemba és a magyar oldalon fekvő Ipolydamásd közúti összeköttetésének és az Ipoly folyó fölött átívelő híd szlovák részének társfinanszírozására. Az építési munkák beruházója Helemba község, Nyitra megye anyagi támogatása mellett. A közlekedési tárca a szerződési tárgyalások résztvevőjeként vett részt a hídberuházás előkészítésében. A Neszmély–Dunaradvány-projekt részeként a kompátkelő és a helyi út építésének társfinanszírozására  96 825 eurót hagytak jóvá. Ezeket a munkákat főként az Európai Unió alapjai segítségével, az Interreg V A–Szlovákia–Magyarország Együttműködési Programban valósítják meg. „Minden olyan munka, amelyik összeköti határ menti régióinkat, javítja az élet minőségét és segíti a gazdasági növekedést ezeken a területeken. Meggyőződésem, hogy ezek a beruházások is hozzájárulnak a társadalmi és gazdasági feltételek javításához, és összekötik a határ két oldalán élőket“ – idézi a magyar nyelvű pozsonyi sajtóközlemény Érsek Árpádot, Szlovákia közlekedési és építésügyi miniszterét.