Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2019. július 18. Az év 199. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737655. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán volt Trump előtt „a Trump”

Orbán volt Trump előtt „a Trump” Orbán volt Trump előtt „a Trump” Orbán volt Trump előtt „a Trump”

Szijjártó Péter Nagy-Britannia védelmére kelt, hogy a szigetország benn maradhasson a Galileo műholdas programban, s ezzel a magyar külgazdasági miniszter szembement az uniós többségi akarattal – számol be a Daily Express. Brüsszel ugyanis nem tudja elképzelni, hogy a Brexit után ilyen vagy ehhez hasonló privilégiumot élvezhessen London.

Szijjártó azzal érvelt, hogy a britek programhoz adott, 12%-os hozzájárulására szüksége van az uniós közösségnek a jövőben is. Theresa May kormánya viszont azzal fenyegetőzik, hogy a nemrég kezdődött program sikeréhez egymilliárddal maga is hozzájárult. Ha kizárják a műholdas navigációs rendszerből, akkor igényt tart erre az összegre. Nem mellesleg egyes vélemények szerint a közös programot három évvel vissza is vetné a hiányzó milliárd miatt. Brüsszel azonban úgy véli, Nagy-Britanniának a Brexitet követően nincs joga a titkosított biztonsági rendszerhez hozzáférni, illetve részt venni a fejlesztési folyamatokban.

A közel-keleti, de angol nyelvű The National is foglalkozik Steve Bannon budapesti előadásával, ahol Trump elnök volt nemzetbiztonsági stratégája Orbán Viktorról azt mondta: ő volt Trump előtt a Trump, azaz Orbán olyan, mint az eredeti, a kiköpött Trump. Steve Bannon, akit az alt-right, azaz az alternatív szélsőjobboldali mozgalom röpített a Fehér Házba 18 hónappal ezelőtt, de azóta röpült is onnan, most Európában igyekszik terjeszteni az igét, s nagyon úgy látszik, termékeny talajra hullanak populista gondolatai erre felé, a Duna mentén. Előzőleg megtalálta a közös hangot a német AfD-vel épp úgy, mint a francia Nemzeti Fronttal és most már rá lehet készülni Olaszországra is. „Ami igazán számít, az a zsidó–keresztény európai kultúra, fogalmazott az amerikai politikus, hozzátéve, a Nyugat nincs és nem is lehet hanyatlásra ítélve, sőt, ellenkezőleg.

A megszólaltatott magyar elemzők szerint ez a szélsőjobbos barátság felveti, van-e egyáltalán helye Orbán Viktornak az európai, úgynevezett mainstream konzervatívok között.

Kiéleződött a harc az autokrata és a liberális társadalmi berendezkedés között Európa szívében – állítja a The Economist folyóirat. A cikkhez tartozó karikatúrán egy vérző töltőtollat, pontosabban piros tintában tocsogó tollat és egy füstölgő pisztolyt egymásnak szegezve látunk. Azaz: miként viszonyul egymáshoz a gengszterizmus és az oknyomozó újságírás. A cikk elsősorban Szlovákiáról szól a nemrégiben meggyilkolt fiatal újságíró és párja kapcsán, a sorozatos tüntetésekről, Fico lemondásáról. Azonban leszögezi azt is, hogy nem csupán arról van szó, a diktatórikus hatalom láttán terebélyesedő tüntetések káoszba lökik az országot, hanem arról is, hogy Szlovákia ezzel a NATO és az Európai Unió egységét is kockára teszi. S kitér itt Orbán korrupt és autokrata rendszerére is, ami már-már visszafordíthatatlannak látszik, de nem jobb a helyzet a cseheknél sem, ahol Babis kormányfő ellen nyomoznak, s a lengyelek sem tudják visszaverni a jogrendszerüket, és a médiát ért kormányzati támadásokat. A civilek ott is gyengének mutatkoztak. Európa szívében az autokrata rezsimek csak továbbgyengítik az egységteremtésben érdekelt uniót – véli a The Economist. A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy mindeközben Trumptól bátorítást kapnak a kelet-európai nacionalisták, akik között megbonthatatlan az összhang a migránskérdésben és a nacionalista ideológia hirdetésében.

Erős és megbízható Ausztria és Magyarország kapcsolata – erről Wolfgang Sobotka, az osztrák Nemzeti Tanács elnöke beszélt, találkozván Áder Jánossal, Kövér Lászlóval és a kormányfővel – emeli ki a politikus budapesti látogatásából az APA osztrák hírügynökség. Az unió soros elnökségére készülő Ausztria Magyarországhoz hasonlóan fontosnak tartja a határvédelmet, amit Budapesttel egyetértésben megerősíthetnének az uniós tagságra törekvő nyugat-balkáni országokkal is. Sobotka szerint a jószomszédi viszony kulcskérdés a térségben – legyen a biztonságpolitikai vagy határőrizet is. Ezzel együtt az osztrák hírügynökség – szemben a magyarral, arról is beszámolt, hogy Ausztria a migrációs problémák közös európai megoldását tartja célravezetőnek, azaz egységes menekültügyi program kidolgozását szorgalmazza.