Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. február 20. Az év 51. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737507. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fischer Ádám a Helsinki Bizottságnak adományozta kitüntetése pénzjutalmát

Fischer Ádám a Helsinki Bizottságnak adományozta kitüntetése pénzjutalmát
Infovilág

A világhírű karmester immáron a kilencedik magyar kitüntetettje a Wolf-díjnak, az egyik legrangosabb nemzetközi művészeti és tudományos elismerésnek. A zeneszerző Ligeti György után Fischer Ádám a második magyar művész, akit a Wolf Alapítvány jutalmazott. A zsűri az ihletett zeneművészi életműve mellett emberi jogi tevékenységét is nagyra értékelte a magyar karmesternek, aki a díjjal járó pénzjutalmat a Magyar Helsinki Bizottságnak ajánlotta fel.

Az izraeli parlamentben átadták az idei Wolf-díjakat. Ma este, közép-európai idő szerint este 7-től kezdődő ünnepségen agrártudományi, fizikai, kémiai, matematikai és művészeti (idén zenei) területen osztották ki az elismeréseket. Ezúttal két zeneművészt is díjaztak, ők 50–50 ezer dolláros pénzjutalmat is kaptak. Az egyik Paul McCarthney, a Beatles legendája, aki elfoglaltságai miatt nem tudott most ott lenni, de megígérte, két éven belül átveszi a jutalmát. A másik Fischer Ádám világhírű magyar karmester.

A magyar művész 1949-ben született Budapesten. Zenészcsaládban nőtt fel, apja Fischer Sándor karmester, öccse pedig Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője. Fischer Ádám Bécsben, Velencében és Sienában tanult. Nemzetközi karrierjét a milánói karmesterverseny megnyerése (1973) indította el. Utána számos opera és zenekar első karmestere, főzeneigazgatója lehetett (Helsinki, Karlsruhe, München, Freiburg, Kassel, Manheim, Koppenhága, Düsseldorf stb.). A bécsi opera örökös tagja, de Bayreuthban, Salzburgban és Milánóban is rendszeresen foglalkoztatják. Nevéhez fűződik az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar, a Haydn-fesztivál és a budapesti a Wagner-napok 2006 óta tartó rendezvénysorozata is.

Fischer Ádámot mindig foglalkoztatták az egyetemes emberi jogok, több civil szervezetet támogatott, valamint emberi jogi díjakat hozott létre Kasselban és Düsseldorfban. Magyarországon hosszú ideje a Magyar Helsinki Bizottság egyesületi tagja. A Wolf-díj zsűrije külön is kiemelte, hogy nem csupán ihletett zeneművész, de az emberi és polgári jogok elkötelezett védelmezője.

Köszönő beszédében arról beszélt a jeruzsálemi Knesszetben, hogy „a jogvédő szervezetekre a kormányok egyre több országban ellenségként tekintenek. Például hazámban, Magyarországon a kormány mindent elkövet azért, hogy a civil jogvédők munkáját jogellenesnek állítsa be. De ez nemcsak Magyarországon probléma. Az emberi és polgári jogok védelmezőivel szembeni bizalmatlanság világszerte terjedőben van. Ezért különösen fontos mostanság újra és újra elmondani, hogy a jogállam védelme az egyik legfontosabb ügy egy demokráciában. Mi nem az államot támadjuk, hanem a demokráciát védjük. A demokratikus kormányoknak üdvözölniük kellene a civil jogvédők tevékenységét ahelyett, hogy harcolnának ellenük.”

Fischer Ádám a Wolf-díjjal járó pénzjutalmat a Magyar Helsinki Bizottságnak ajánlotta fel. Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság helyszínen tartózkodó társelnöke köszöntet mondott: „Különösen hálásak vagyunk Fischer Ádám barátunknak nagylelkű adományáért. Sokat számít ez nekünk. A pénzt jogvédelemre, mégpedig a Hétköznapok hősei című induló programunkra fogjuk fordítani. Ezzel olyan honpolgároknak tudunk majd segíteni ingyenesen, akiket retorzió ért, mert kiálltak igazukért vagy közösségükért a hatalommal szemben.”