Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. január 21. Az év 21. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737477. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kitől venne használt autót?

Kitől venne használt autót?
(Tudósítónktól)

Az utóbbi egy évben vizsgált jó 800 autókereskedésnek nagyjából a fele felelt meg a kínálat, a céges háttér, illetve a vásárlói vélemények szempontjait is figyelembe vevő feltétel-rendszernek az ország első ellenőrzött használtautó-piacterén, a JóAutók.hu portálon. A portál becslése szerint a teljes piacon még kedvezőtlenebb az arány: a mintegy 3000, jelenleg működő autókereskedésből 800–1000 képes megfelelni maradéktalanul a megbízhatósági igényeknek.

Éppen egy éve kezdte meg működését a JóAutók.hu portrál, amely elsőként vállalta fel Magyarországon, hogy csak megbízhatósági előszűréseket követően jelentet meg autóhirdetést a felületén. Az eltelt időszak főbb tapasztalatai az alábbiak:

A vizsgált, valamivel több, mint 800 autókereskedő cégnek csupán 48 százaléka felelt meg az előszűréseknek. A kiszűrt cégek 49 százaléka a nem megfelelő autóállomány, 36 százaléka a negatív vásárlói és szakmai vélemények, 15 százaléka pedig a nem megfelelő céges háttér miatt hullott ki a rostán.

Az autóállomány esetében kizáró szempont egyebek között a sorozatosan előforduló irreális kilométeróra-állás, a rossz műszaki állapotú, hiányos, működésképtelen vagy sérült autók számottevő aránya a kínálatban, illetve a fantomkészletből értékesítés, vagyis még nem behozott, csak ígéretként létező használt autók árusítása előleg vagy foglaló bekérésével. A nem megfelelő céges háttér egyaránt vonatkozik a telephely nélkül működő, számottevő adótartozást felhalmozó, illetve felszámolás vagy csődeljárás alatt lévő kereskedésekre is. A jelzések esetében a portál egyaránt támaszkodik ügyfelek, vásárlók, saját partnerek értékelésére, illetve szakmai know-how-k alapján nyert egyéb adatokra.

A Jóautók.hu várhatóan ez év végére mind a 3000 hazai kereskedőcéget átvilágítja majd. Tekintettel arra, hogy a tesztelés eddig a nagy és ismert kereskedőket érintette – a megbízhatóan működő kereskedők száma 800–1000 között alakul majd, ami kevesebb mint harmada az összes piaci szereplőnek.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója tudósítónknak elmondta: eddigi tapasztalataik szerint igen nagy a valószínűsége annak, hogy az érdeklődő megtévesztő autóhirdetéssel is találkozik. Az első forgalomba helyezés óta Magyarországon futó autók esetében könnyebb, külföldi eredetű járművek esetében nehezebb az előéletet feltérképezni. Ezért aki nem a Jóautók.hu ellenőrzött hirdetései között keres magának járművet, egyrészt mindenképpen szakértővel válasszon autót, másrészt igyekezzék megbízható helyen vásárolni. Ebben segíthet a JóAutók.hu oldalán megtalálható, az év végéig folyamatosan bővülő minősített kereskedői lista is.