Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szombattól nyári vasúti menetrend – ingyen utazik a bicikli

Szombattól nyári vasúti menetrend – ingyen utazik a bicikli
Toronyi Attila

Nyolc év óta nem emelte a menetjegyek árát a MÁV, sőt a regionális járatokon még mérsékelte is a díjszabást. Most pedig további könnyítésekre számíthatnak az utasok, főként a frekventált térségekben. Például a vonatinfó mobilalkalmazással akár húsz százalékkal olcsóbban válthatóak e-vonatjegyek a magyar tengerhez.

Mint a mai tájékoztatón elhangzott: június 16-ától két és fél hónapon át nyári menetrend szerint közlekednek a vonatok. A szabályozás főként a balatoni utasforgalmat érinti. Színvonalasabb lesz a kiszolgálás, a vasúttársaság növeli a korszerűbb, légkondicionált motorvonatok, InterCity-kocsik számát. Örvendetes változás, hogy korszerűsítette az állomásokat, így még a régi, soklépcsős vasúti kocsikra is könnyebb lesz a ki- és beszállás. Hétvégeken pedig további szerelvényeket állítanak forgalomba, és bővítik a kerékpár-szállítási lehetőséget. Expresszvonatok közlekednek óránként a magyar tengerhez, illetve Nagykanizsára és Keszthelyre – így a menetidő 25 perccel csökken. Az idén is közlekedtetik a már megszokott járatokat (Kék Hullám, Tekergő, Katica, éjszakai Bagolyvonatok stb.).

Okulva a múlt évek tapasztalatain, bizonyos járatokon nagymértékben növelik a kerékpár-szállítási kapacitást, ezeken a vonatokon nagy befogadóképességű bicikliszállító kocsik közlekednek, és nem kell külön kerékpárhelyjegyet váltani. (Tavaly a bringások összesen 54 ezer kerékpárjegyet és Balaton-kerékpárjegyet váltottak.)

Aki pedig nem a magyar tengert, hanem az Adriát választja, a SEA←YOU vonatokkal két nyaralónapot szerezve juthatnak el Horvátországba, vagy Szlovéniába, mert a vonatok Budapestről este indulnak.

Egyre több helyen találkozhatunk jegyértékesítő automatákkal, az így lebonyolított vásárlás esetén a menetjegyek öt százalékkal olcsóbbak a pénztárinál. (Az automaták teljes listájáról itt tájékozódhatunk.) Aki szeretné elkerülni a pénztári sorban állást vagy attól tart, hogy az indulás előtt már nem lesz helye az IC-vonatokon, az interneten is megvásárolhatja menetjegyét vagy bérletét. Az online vásárolt jegy a jegykiadó kioszkokból vagy automatákból is átvehető 5%-os kedvezménnyel; az okostelefonon, laptopon, mobileszközön bemutatható e-vonatjegy használatáért tíz százalékos kedvezmény jár. Androidos készülékeken érdemes a Vonatinfó alkalmazást használni, mert így tíz százalékos kedvezménnyel vásárolhatók e-vonatjegyek, és a @ jellel jelölt, peremidős (csúcsidőn kívüli) vonatokra húsz százalékos árengedményt kapunk. A szabályoknak megfelelően az utazási távolságnak el kell érnie legalább a 100 kilométert. (A jegyvásárlási funkcióval bővített Vonatinfó várhatóan augusztusban az iOS készülékekre is letölthető lesz.)

A nyári szezonra a MÁV-Start öt elemből állította össze kedvezményeket: Balaton-bérlet, Vakáció-bérlet, peremidős kedvezmények a nyári balatoni vonatok egy részére, Balaton Card kedvezménykártyába foglalt vasúti kedvezmény és a dolgozói bérlet mellé váltható 33 százalékos kedvezményű menetjegy.

A Balaton 30 ára 14 900 forint, és augusztus 15-ig vásárolható meg, a Balaton 60-at 25 900 forintért augusztus 1-jéig lehet megvenni, míg a Balaton 90-et július 1-jéig árusítják a jegypénztárak, az ára 36 900 Ft. A főként fiataloknak szóló Vakáció bérletet az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők vásárolhatják meg. A 15, 30, 60 vagy 90 napos kedvezményes bérlet korlátlan utazást biztosít másodosztályon a MÁV-START mellett a GYSEV teljes belföldi hálózatán is. A Vakáció bérlet további előnye, hogy a bérlet mellé gyorsvonati pótjegyet sem kell váltani. További tudnivalók itt olvashatók a nyári menetrendről.