Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. június 16. Az év 167. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737623. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Uráli baglyokat telepítenek a Bécsi Erdőbe

Uráli baglyokat telepítenek a Bécsi Erdőbe
EuroCommPR*Bécs

Hamarosan négy fiatal uráli baglyot engednek szabadon a Bécsi Erdőben, hogy a 2009 óta zajló visszatelepítési igyekezetnek köszönhetően ismét a huhogásuktól lehessen hangos Bécs környéke.  (Uráli bagoly. Tiergarten Schönbrunn / Foto: Daniel Zupanc)

Néhány héten belül négy fiatal uráli bagoly kezdheti meg önálló életét a Bécsi Erdőben. A kéthónapos madarak – két hím és két nőstény – a Schönbrunni Állatkertben keltek ki és már a Lainzer Tiergartenben, egy röpdében gyakorolnak a szabad életre. A röpde ajtaja három hét múlva tárul ki előttük. A várakozások szerint eleinte ennek közelében maradnak majd, és némi táplálékot is kapnak, amíg a nyári hetekben belejönnek a vadászatba.

A képen: uráli bagoly gyűrűzése (Tiergarten Schönbrunn / Daniel Zupanc

Ausztriában már évtizedekkel ezelőtt kipusztultak az uráli baglyok, 2009-ben azonban – mivel javultak az életfeltételeik – visszatelepítésbe kezdett a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem. Azóta összesen 298, állatkertekben és tenyésztőközpontokban kikelt madarat engedtek szabadon Ausztria erdeiben. A bécsi, Schönbrunni Állatkert az eltelt évek során 25 példánnyal gyarapította a szabadon élő uráli baglyok állományát.

A visszatelepítés célja: legalább annyira elterjedjen az uráli bagoly Ausztriában, hogy a populációik keveredhessenek a szomszédos déli és északi országok állományaival.