Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. február 22. Az év 53. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737509. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Új uniós szabályok: még hatékonyabb védelem a turistáknak

Új uniós szabályok: még hatékonyabb védelem a turistáknak
Infovilág

Július 1-jétől, azaz most vasárnaptól minden eddiginél szigorúbb fogyasztói jogszabályok védik a szervezett utazásokat foglaló nyaralók érdekeit. Az új szabályok nemcsak a szervezett társasutazásokra vonatkoznak, hanem azokat a fogyasztókat is védik, akik a kombinált nyaralás más formáit veszik igénybe, így például testreszabott utazási csomagot vásárolnak, vagyis egyazon online vagy offline értékesítési helyen igényeik szerint választják ki az utazási csomag különböző elemeit.

Az új szabályok ezenfelül az ún. „utazási szolgáltatásegyüttesek” esetében is védelmet biztosítanak, amikor is az utazó egyazon értékesítési helyen, ám külön helyfoglalási eljárások révén vásárol utazási szolgáltatásokat, illetve amikor az utazási szolgáltatás egy bizonyos honlapon történő lefoglalását követően ajánlatot kap arra, hogy egy másik honlapon egyéb szolgáltatást foglaljon le.

Az új szabályok további előnyöket is adnak az utazóknak:

  • A vállalkozásoknak egyértelműbb tájékoztatást kell nyújtaniuk az utazóknak.
  • A szervezett utazásokat értékesítő vállalkozásoknak gondoskodniuk kell arról, hogy fizetésképtelenség esetén garantálni tudják az utasok hazaszállítását és az általuk befizetett pénz visszafizetését.
  • Egyértelműbb szabályok lépnek életbe a felelősségre vonatkozóan.
  • Az utasokat több jog illeti meg a lemondás tekintetében.
  • A visszaút meghiúsulása esetén az utazók számára szállást kell biztosítani maximum három napra.
  • Az utazásszervezők kötelesek segítséget nyújtani az utasoknak.

Az új szabályok a vállalkozások számára is előnyösek lesznek a következők révén:

  • A vállalkozásoknak EU-szerte azonos szabályrendszert kell követniük, és az egyértelműbb szabályok megkönnyítik a határokon átívelő tevékenységeket.
  • Korszerűsödnek a tájékoztatási követelmények, és a kereskedőknek nem kell majd újranyomtatniuk az utazási prospektusokat.
  • Csökkennek a szabályozásból eredő terhek.

A tagállamoknak 2018. január 1-jéig kellett átültetniük az új szabályokat nemzeti jogukba. Ezt követően hat hónapos átmeneti időszak állt a rendelkezésükre, amely július 1-jén jár le – eddig az időpontig meg kell kezdeniük az irányelvet átültető nemzeti intézkedések alkalmazását.