Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. március 24. Az év 83. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737539. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ingyen tankolhatnak a villanyautósok Bécsben

Ingyen tankolhatnak a villanyautósok Bécsben
EuroCommPR*Bécs

Száznál több helyen telepítettek e-töltőállomásokat az utóbbi Bécs-szerte. Az új „kutaknál” szeptember végéig ingyen tölthetik fel járműveiket az elektromos autók tulajdonosai. (A nyitó képen: E-töltőállomás egy bécsi parkolóban © Wien Energie / Ehm.)

Sikeresen befejezte az osztrák főváros az elektromos töltőállomás-infrastruktúra kiépítésének első szakaszát: városszerte 115 helyen telepítettek új áramkutakat, így Bécsnek minden kerületében van már legalább öt, nyilvánosan hozzáférhető e-töltőállomás, állomásonként két töltőponttal (Typ2-es aljzatok, 11 kW töltési teljesítménnyel).

A környezetbarát e-mobilitás népszerűsítésére ráadásul a bécsiek ingyen tankolhatnak áramot ezeknél a kutaknál szeptember végéig. A tiszta zöldáramot kínáló e-töltőállomások egész évben, a nap bármely szakában az autósok rendelkezésére állnak és a Wien Energie mobiltelefonos alkalmazásával használhatók. A bevezetési idő után, október 1-jétől viszont már ezeknél a töltőoszlopoknál is fizetni kell a villanyért.

Az osztrák főváros célja, hogy 2020-ig városszerte ezer, nyilvánosan hozzáférhető e-töltőállomás álljon a környezettudatos gépjármű-tulajdonosok, -használók rendelkezésére. A megvalósításra Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatóját, a Wien Energie-t választották ki közbeszerzési eljárással. A közösségi szél- és naperőművek ötletét is jegyző vállalat lehetőséget adott a lakosság számára, hogy részt vegyen a finanszírozásban. Utalványcsomagokat vásárolhattak, melyekkel később kedvezményekhez jutnak. Így a bécsiek mintegy kétmillió euróval járultak hozzá a beruházáshoz. A Wien Energie 2020-ig összesen 15 millió eurót fektet Bécs e-töltő-infrastruktúrájába.

A Wien Energie az osztrák fővárosban és környékén máris 830, nyilvánosan hozzáférhető e-töltőállomást üzemeltet, amely a legkönnyebben a Wien Energie-Tanke-App mobiltelefonos alkalmazás vagy a https://www.tanke-wienenergie.at/ oldal segítségével található meg. Mivel a vállalat Ausztria tíz másik nagy energiaszolgáltatójával is együttműködik, a bécsiek a Wien-Energie kártyájukkal Ausztria-szerte mintegy háromezer helyen tankolhatnak áramot. Néhány héttel ezelőtt pedig, a Smatrics céggel közösen, üzembe helyezték Ausztria első ultragyors töltőállomását (350 kW) a Bécs-Favoritenben lévő körgyűrűnél.