Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. március 24. Az év 83. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737539. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A gólyatöcs „a 2019. év madara”

A gólyatöcs „a 2019. év madara”
(Tudósítónktól)

Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása a 2019. év madaráról. A legtöbb szavazat a gólyatöcsre érkezett, ezért a civil szervezet ennek a madárnak, illetve élőhelyvédelmi lehetőségeinek bemutatásával foglalkozik kiemelten a jövő évben.  (A képen: a 2019. év madara címet elnyert gólyatöcs; Orbán Zoltán felvétele.)

A július 3-tól máig tartott szavazás alatt a választási lehetőségként felajánlott három madárfajra: a gólyatöcsre, a gulipánra és a nagy pólingra összesen 8993 voks érkezett:

  1. gólyatöcs – 3617 (40%)
  2. nagy póling – 2882 (32%)
  3. gulipán – 2494 (28%)

Az MME 1979-ben meghirdetett „az év madara” programjának célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok széles körű bemutatása.

A 2019. év madara címet elnyert gólyatöcs kopár, sekély vízborítású helyeken, laza telepeket alkotva, és egyesével is költ. Magyarországon rendszeres fészkelő, a költőpárok száma az adott év csapadékviszonyaitól függően 200–1000 között alakul. Főleg vízi rovarokat és más gerincteleneket szedeget össze a víz színéről és a partról. Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja adja. Vonuló. Tavasszal, március-áprilisban érkezik meg a trópusi Afrikából, a költési időszak végén korán útra kel, a többség augusztusban el is hagyja hazánkat. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja elkészíti a fajbemutató anyagokat, illetve kidolgozza azokat a közösségi programokat, melyek segítségével a faj előfordulása által érintett helyi csoportjaink a tavaszi hazatéréskor, a költési időszakban, majd az őszi vonuláskor is be tudják mutatni a fajt.