Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. május 27. Az év 147. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737603. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Segíthetik az adatok az ipart a világméretű felmelegedés elleni küzdelemben

Segíthetik az adatok az ipart a világméretű felmelegedés elleni küzdelemben
Kovács Máté

Az ipar digitalizálása óriási lehetőség az energiarendszereink átalakításának felgyorsítására, az éghajlat stabilizálására, és a gazdaságok alkalmazkodásának a segítésére az új körülményekhez.  ​A Meteorológiai Világszervezet (WMO)  megfigyelései a szén-dioxid-koncentráció eddig nem tapasztalt mértékű növekedését mutatják a Föld légkörében. A szén-dioxid koncentrációja elérte a 403,3 ppm értéket, ami az iparosodás előtt szinthez képest 145%-os növekedés. Hasonlóan magas szén-dioxid-koncentráció 3-5 millió évvel ezelőtt volt jellemző a Földre, de akkor a bolygónkon a hőmérséklet 2-3 Celsius-fokkal, a tengerek szintje 10-20 méterrel volt magasabb, mint napjainkban.

A politikai döntéshozók által kitűzött hosszú távú célok az energiát olyan módon használó épületekkel és iparágakkal számolnak, amelyek segítségével 2050-re a kibocsátások 80-90%-kal csökkenthetők. Ez azonban csak akkor valósítható meg, ha idejében cselekszünk: minél tovább késlekedik az emberiség, annál drasztikusabb és költségesebb megoldásokra lehet majd szükség.  

A Microsoft egykori alkalmazottjaként azért léptem be az ABB-hez, mert véleményem szerint az adatvezérelt újítás következő szakasza az energetikában megy majd végbe. Az energiafogyasztásban, valamint az ipari üzemek termelésében az egyetlen előrelépést az intelligens megoldások alkalmazása kínálja. Ebben az átállásban a közüzemi szolgáltatók természetesen döntő szerepet játszanak majd, de a gyárak és az üzleti épületek is kellő indítékkal, egyben megfelelő eszközökkel rendelkeznek ahhoz, hogy olyan dolgokat valósítsanak meg, amilyenekre a többi érdekelt fél nem képes.

Az energia digitalizálásához szükséges technológia és IT-infrastruktúra már rendelkezésre áll, online elérhető: már több mint egy éve piacra dobtuk az ABB AbilityTM-t, a vállalat digitális megoldásokat átfogó, iparágvezető portfólióját, illetve már több mint öt éve forgalomba hoztuk az első okos megszakítónkat, az EMAX 2-t. Napjainkban látványos változás tapasztalható az iparban uralkodó gondolkodásmódot tekintve. Hiszem, hogy úgy emlékezhetünk majd vissza 2018-ra, hogy ebben az évben a digitalizálás meghatározó, vezető erővé vált a gyárakban.

Az „adatvezérelt” kifejezés eredetileg a vállalati vezetés döntéshozatalát segítő táblázatkezelő programokra utalt. A digitalizálás e területen is nagy fejlődéssel járt: az adatok gyűjtése, naplózása és elemzése automatizált, aminek köszönhetően a vezetésnek egyre több ideje marad, hogy a végrehajtásra összpontosítson. A józan ész azt követeli, hogy hasonló stratégiát alkalmazzunk az energiagazdálkodásban is, mivel a legtöbb ágazatban az energiaköltségek gyakran az összköltség 3-6%-ára rúgnak.

A haladáshoz két dolog szükséges: a szakterületet jól ismerő szakemberek és adatok. Az ABB-nek és a hozzá hasonló vállalatoknak adatgyűjtéssel létre kell hozni a gépi tanuláshoz szükséges adathalmazokat, a szaktudásukkal pedig munkafolyamatok fejlesztését kell elősegíteni, így biztosítva, hogy mesterséges intelligenciára (AI) alapozott minden szolgáltatás valós értéket nyújtson, és a megbízhatóságot erősítse. 

Az első lépés a hardver és a hardver teljesítményének jobb megértése. Ez azt eredményezheti, hogy a rutinszerű karbantartást felválthatja az állapotfüggő karbantartás. Ha elérkezik az az idő, amikor az AI-alkalmazás megismeri és megérti, hogy milyenek a hatékonyan működő gépek, akkor azonnal észlelni tudja majd, ha valami meghibásodik.

A gyárakban felhasznált energia csaknem nyolcadát az épületek fűtésére vagy hűtésére fordítják. Célunk, hogy az AI azonnal jelezni tudja, ha valamelyik egység meghibásodott, így elkerülhetővé váljon, hogy a túlzott energiafogyasztás ténye csak egy hónappal később, a rutinszerű jelentésből derüljön ki.

Hasonló technológiai megoldás alkalmazható azokra az áramellátási problémákra is, amelyekkel az egyre nagyobb számú, megújuló energiát használó gyár szembesül. A környezeti adatok, mint például a hőmérséklet, a páratartalom és a rezgés gyűjtésével olyan még komplexebb modelleket alkothatunk, amelyek képesek feltárni a historikus környezeti és üzemi mérések közötti összefüggéseket.

Ha képesek leszünk szabályozni a gyár beltéri hőmérsékletének fenntartására fordított energiát, apró, de jelentős lépést tehetünk a Föld éghajlatának stabilizálása felé. Az AI képes lesz előre jelezni az energiaigényt, valamint a nap- és szélerőművek valószínű energiatermelését, így a létesítmények a csúcsidőn kívüli időszakokban elegendő energiát tárolhatnak majd akár megújuló energiaforrásokból, akár az energiahálózatról.

Néhányan kétségbe vonják, hogy az emberi tevékenység felelőssé tehető az éghajlatváltozásért, azt azonban senki sem vitatja, hogy az energia drága, illetve az energiafogyasztás és -termelés irányításának módját sokkal okosabbá lehetne tenni.

Ezért olyan ügyfeleket keresünk, akikkel együttműködve e technológiák továbbfejlesztésén dolgozhatunk. Számunkra a vállalkozás mérete nem számít, a gyorsaságot tekintjük fontosnak. Az ABB elkötelezett, hogy valós előrelépést érjen el ezen a területen, ezért minden gyorsan cselekedni képes vállalatot várunk, hogy partnerként bekapcsolódjék a munkánkba. Együtt munkálkodva biztosítani tudjuk, hogy a digitalizálás értékes változásokat hozzon.