Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2019. július 18. Az év 199. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737655. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jó üzlet a film- és műsorgyártás hazánkban

Jó üzlet a film- és műsorgyártás hazánkban Jó üzlet a film- és műsorgyártás hazánkban
Opten-információ

Nemcsak a külföldi megaprodukcióknak éri meg Magyarországon dolgozni, de a hazai film-, videó- és televízió műsorgyártó vállalkozások összárbevételének növekedése is töretlen 2013 óta – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Az ágazat meglehetősen fragmentált, hiszen a sok százmillió forint költségvetésű filmeket, műsorokat gyártó cégek mellett, ide tartoznak például az esküvői videók készítéséből élő egyszemélyes vállalkozások, valamint az utómunkálatokat készítő cégek is. A működő cégek száma 2014 óta enyhe csökkenést mutat. Jelenleg több mint 3500 ilyen profilú vállalkozás működik hazánkban. A cégszám csökkenése elsősorban a legkisebbeket érintette.

A 100 millió forintnál kisebb árbevételt elért cégek esetében folyamatos csökkenés mellett, az utóbbi két évben nagy számban tűntek el kis cégek a piacról. Ezzel szemben a 100–1000 millió forint közötti árbevétellel rendelkező cégek száma nem változott számottevően, az 1000 millió Ft árbevétel fölötti vállalkozások száma pedig még emelkedett is.

Jól megfigyelhető, hogy az ágazat teljesítményét zömmel az 1000 millió forintnál nagyobb árbevételű cégek érték el. A középső szegmensben az árbevétel növekedés 2015-ben megállt, majd lassú csökkenésének indult, a legkisebb piaci szereplők árbevételének alakulása is hasonlóképpen alakult, bár tavaly náluk is megkezdődött a bevételcsökkenés.

Szintén kedvező képet mutat a felszámolási eljárások számának 2014 óta tartó folyamatos csökkenése, és a kényszertörlések számának 2015 óta tartó fogyatkozása is. Ugyanakkor a cégszámhoz mérten magas végrehajtási eljárások száma azt mutatja, hogy a fizetési fegyelemmel vannak még gondok. Az ágazat cégfluktuációs indexe (CFI), amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát hasonlítja az időszak elején rendben működőkéhez, az országos átlag közelében volt 2014–16 között, de tavaly már csökkenésnek indult.

A piaci szereplők 2014–17 között több mint 716 millió forint vissza nem térítendő uniós pályázati forráshoz jutottak. Ez az összeg elenyésző a gazdaságfejlesztési programokra kapott forrásokhoz képest, ugyanakkor a Nemzeti Filmalap, valamint a Nemzeti Kulturális Alap költségvetéséből évről-évre jóval több forrás érkezik a szektor szereplőihez – zárja elemzését Hantos Zoltán, a céginformációs szolgáltató vezető munkatársa.