Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. május 24. Az év 144. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737600. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sajtó: másolnak az osztrák belügyérek?

Sajtó: másolnak az osztrák belügyérek?
Infovilág

(Forrás: Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje) Ausztriában a szélsőséges Szabadságpárt által delegált belügyminiszter azon van, hogy a jövőben a rendőrség tagadja meg a felvilágosítást azoktól az újságíróktól, akik bírálják a kormányt – írja a Die Presse. Kickl szerint csak azoknak szabadna teljes körű tájékoztatást adni, akik szavatolják, hogy jelentésük semleges, illetve kedvező lesz.  Erről email-ben tájékoztatta a tartományi parancsnokságokat, bár hozzátette, hogy nem utasításról van szó, csupán jelzésről.

Az üzenet szorgalmazza, hogy a jövőben jelöljék meg a bűncselekmények elkövetőinek etnikai, illetve vallási hovatartozását is, továbbá az eddiginél részletesebben kell taglalják, ha nemi erőszakról van szó.

A miniszter úgy véli, hogy bizonyos orgánumok, mint a napilapok közül a Standard vagy Kurier, mostanában igen egyoldalú és kedvezőtlen képet festenek a tárca munkájáról. Ezért velük a minimálisra kell csökkenteni a kapcsolattartást. Azaz ezeknek a munkatársai ezután pl. nem készíthetnének riportokat a rendőrségről. A lap megjegyzi, hogy újabban a belügy alig válaszol a sajtó kérdéseire, ám ez nem áll az egyes tartományok rendőr kapitányságaira, azok változatlanul nagyon is segítik a közvélemény tájékoztatását. Az ügy kipattanása után a minisztérium úgy reagált, hogy bizonyos szerkesztőségek valóban elfogultak, és ez a vélemény egyáltalán nem légből kapott.