Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2019. június 27. Az év 178. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737634. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ötvenhatos vonatkozású filmmel kezdődik a Szemrevaló-fesztivál

Ötvenhatos vonatkozású filmmel kezdődik a Szemrevaló-fesztivál
(Tudósítónktól)

Lars Kraume rendezésében az 1956-i vonatkozású, valós eseményeket feldolgozó „Néma forradalom” című filmmel nyílik holnap a budapesti Művész moziban a Szemrevaló│Sehenswert filmfesztivál. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye szeptember 27–október 7. között – immár hetedik alkalommal – hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal. (A nyitó kép: jelenet a "303"-ból; © Alamode Film)

Üt tematikus blokkban – Folyamatos múlt, Nő és férfi, Csak azért is, Kié a hatalom? Rövidfilmek – 17 filmet vetítenek. A Szemrevaló programját hét közönségtalálkozó is színesíti majd. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz Szemrevaló.

Szeptember 27-én este hét órakor a Művész moziban az idei Müncheni Filmfesztiválon Békedíjjal és rendezői díjjal méltatott, valós eseményeket feldolgozó Néma forradalom / Das schweigende Klassenzimmer nyitja az idei Szemrevalót. A film a nagysikerű Az állam Fritz Bauer ellen című film rendezőjének új alkotása. Két NDK-beli gimnazista ráveszi az egész osztályt, hogy egyperces néma csenddel fejezze ki szolidaritását az 1956-i magyar forradalom iránt. Az ügyről tudomást szerez a Stasi (államrendőrség), és kezdődnek a bonyodalmak. A fesztivált követően a film a mozikban is látható lesz majd.

Szeptember 28-án 20,15-től pereg a Szimpli / Simpel) című alkotás, melyben anyjuk halála után Ben és szellemi fogyatékos testvére egy lopott rendőrautóban nekivág egy kalandos útnak. Szeptember 29-én 20,15-től a Kékről álmodom / Blue My Mind című film lesz műsoron, mely az idén a Svájci Filmdíjon elnyerte a legjobb film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb női főszereplő díját is. A különleges látványvilágú, a coming-of-age, a dráma és a fantasy műfaját ötvöző film vetítése után a rendezvény vendége az operatőr, Gabriel Lobos.

Október 1-jén 19 órakor a Murer – Egy per anatómiája / Murer – Anatomie eines Prozesses című alkotásban Franz Murert 1963-ban bíróság elé állítják a II. világháború alatt elkövetett bűntetteiért, ám a hatalom központjaiban szemet akarnak hunyni a múlt felett… A film után Ferdinand Trauttmansdorffal, az Andrássy Egyetem Diplomácia Tanszékének vezetőjével Dési András újságíró, publicista beszélget. „Újságírás nélkül nincs demokrácia. Demokrácia nélkül nincs szabadság.

Ha az újságírás meghal, a nyílt, szabad társadalom is meghal” – hangzik el a többi között október 2-án 18,30-tól A negyedik hatalmi ág / Die vierte Gewalt) című svájci dokumentumfilmben, mely égetően aktuális, mert az álhírek, a bulvársajtó hazug rágalmai vagy a szerkesztőségeket sújtó megszorítások mindnyájunkat érintenek. A film után közönségtalálkozó kezdődik a rendezővel, Dieter Fahrerrel.

Október 3-án 20,15-től a Diagonale 2017-en közönségdíjat nyert A lehetséges világok legjobbika / Die beste aller Welten Adrian Goiginger osztrák rendező saját gyerekkori élményein alapul – a hétéves Adrian és kábítószerfüggő anyja bensőséges kapcsolatáról szól. A vetítés után a vendég a rendező: Adrian Goiginger és a producer, Wolfgang Ritzberger. Október 4-én 20 órától 145 percen át pereg a „303”; egy lendületes road movie-ban a szereplők olyasmikről beszélgetnek bravúrosan megírt és előadott dialógusokban, hogy az ember természeténél fogva önző-e, hogy vajon boldogtalansághoz vezet-e a monogámia, vagy hogy magunk döntjük-e el, hogy kibe szeressünk bele. A film után közönségtalálkozó lesz a főszereplővel, Anton Spiekerrel.

A Zsaruk / Cops című filmben Christoph egy bevetés alkalmával jogosnak vélt önvédelemből lelő egy férfit. Miközben egyre súlyosabb poszttraumás teljesítményzavaroktól szenved, kifelé kétségbeesetten igyekszik őrizni az „erős férfi” látszatát. A film a Max Ophüls Filmfesztiválon a közönségdíjat és a társadalmilag releváns filmnek járó díjat is elnyerte, a Diagonale-n pedig a közönségdíjat és a teljes társulatnak megítélt színészdíjat kapta meg. Október 5-én a vetítés után vendég a rendező, Stefan A. Lukacs.

Először az idén egy svájci rövidfilm-válogatás is gazdagítja a programot. A nő és a gyorsvonat főszereplője az immár 71 éves Jane Birkin. Giacun Caduff, a film producere jelen lesz az október 5-i vetítés után, hogy beszélgessen a közönséggel. A Szemrevalón lesz még film a többi között az ifjú Karl Marxról, Hitler Hollywoodjáról is, A nőkért című film pedig a svájci nők szavazati jogáért indított mozgalom alakulását mutatja be.