Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. június 16. Az év 167. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737623. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Cápafit mentettek a bécsi Tenger Házában

Cápafit mentettek a bécsi Tenger Házában
EuroCommPR*Bécs

A látogatók szeme láttára hozta világra kicsinyét egy fekete úszójú szirti cápa a bécsi Tenger Házában. Mivel a többiek előbb-utóbb felfalták volna az apróságot, az akvárium dolgozói villámgyorsan kihalászták. Az újszülött – megmentője után – a Jacek nevet kapta. (A nyitó képen: Jacek, a fekete úszójú szirticápa-bébi  © Haus des Meeres / Daniel Abed)

Nagy ritkaság, hogy fogságban fekete úszójú szirti cápa szülessék, azonban ami a bécsi Tenger Házában (Haus des Meeres) történt, felér egy mesével. A képen: Ha a fekete úszójú szirti cápákat a hátukra fordítják, megmerevednek  © Haus des Meeres / Günther Hulla 

Az akvárium egyik fekete úszójú szirticápa-nősténye egy év vemhesség után a látogatók szeme láttára hozta világra kicsinyét. Szerencsére a szülésre az akvárium egyik dolgozója is felfigyelt, aki azonnal riadóztatta a kollégáit. A kékcápaféléknél ugyanis gyakran előfordul, hogy az újszülött utódok a fajtársaik gyomrában végzik kurta létüket. Az akvárium munkatársai villámgyorsan felkapták az úszónadrágjukat és a búvárszemüvegüket, és hálókkal biztonságos helyre terelték a kicsit, amely megmentője után a Jacek nevet kapta.

Az 50 centis és 740 grammos cápafiú jelenleg egy külön medencében lakik a tenyészállomáson, ahol pontosan nyomon tudják követni az étvágyát és a növekedését. Jacek nyers szardíniafilét kap és rendszeresen megmérik a súlyát. Ilyenkor egyszerűen a hátára fordítják, amitől a cápafélék lemerevednek, így nem ficánkol a művelet közben.