Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2019. május 25. Az év 145. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737601. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Budapest menekültje

Budapest menekültje
Kovács Balázs (Bécs)

Az a hír, amit néhány perccel ezelőtt hallottam és olvastam, miszerint a volt macedon miniszterelnök, Nikola Gruevszki Budapestre menekült és menedékjogért fog folyamodni a magyar hatóságokhoz. Gruevszkiről azt kell tudni, hogy kormányfőként leépítette a jogállamot, korlátozta a demokráciát, a szabadságjogokat, kemény önkényuralmi rendszert épített ki Macedóniában.

A legutóbbi választást elvesztette, szocialista vezetésű, a jogállam és a demokrácia iránt elkötelezett kormány kapott a választóktól bizalmat. Bíróság elé nem politikai nézetei miatt került, hanem azért, mert 200 millió forintnak megfelelő összegért vásároltatott magának egy páncélozott Mercedes gépkocsit. A vád nem a gépkocsi kirívóan magas árára hivatkozott, hanem arra, hogy az összeg egy részét saját zsebbe visszakapta, ami viszont egy jogállamban egyértelműen korrupciónak számit.

A hír arra is kitért, hogy a bukott kormányfő a bíróság jogerős ítélete ellenére nem vonult be a börtönbe, hanem Magyarországra szökött, ezért a macedon hatóságok nemzetközi elfogató parancsot adtak ki ellene.

Azon gondolkodom, hogy mit fognak tenni a magyar hatóságok és Orbán Viktor akarja e a döntésüket befolyásolni. Gruevszki és Orbán között ugyanis köztudottan szoros baráti viszony van. Nem titok, hogy Magyarországról komoly támogatást, jelentős anyagi és szakértői, többek között kommunikációs segítséget kapott Gruevszki pártja. Ennek köszönhette korábbi győzelmét. A legutóbbi választás során a magyar segítség azonban már nem tudta a választók döntését Gruevszki számára kedvező irányba befolyásolni. Hasonló kudarcot szenvedett Orbán támogatottja a nemrég megtartott szlovéniai választásokon is.

Nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi közvélemény is emlékszik arra, hogy pár évvel ezelőtt Orbán Viktor kiadatta azt az azeri katonatisztet, aki Budapesten brutális módon baltával gyilkolt meg egy NATO képzésen vele együtt tanuló örmény tisztet, akit ezért magyar bíróság ítélt súlyos börtönbüntetésre. Komoly nemzetközi botrány váltott ki, hogy a hazatérő „baltás gyilkost" otthon előléptették és jutalmul jelentős összegü pénzt is kapott. Gruevszki, amennyiben a magyar hatóságok kiadják Macedóniának, ilyen fogadtatásra természetesen nem számíthat, a jogerős itélet szerint börtönbe kell vonulnia. Ha viszont a magyar hatóságok megtagadják a volt macedon kormányfő kiadását, az tovább fogja rontani jó barátja, Orbán Viktor és rendszere egyébként is egyre rosszabb megítélését.