Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. június 19. Az év 170. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737626. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szülői tanácstalanság a gyermeki félelemről

Szülői tanácstalanság a gyermeki félelemről
(Munkatársunktól)

Emlékeznek-e még a felnőttek arra, hogy gyermekként miként rettegtek egyedül maradván esténként egy sötét szobában? Pifkó Célia különleges érzékkel nyúlt egy szinte minden gyermeket érintő fontos kérdéshez. Remek meséket talált ki, varázslatos lényeket, amelyek sokkal jobban félnek a gyerekektől, mint azok tőlük.

Kádár Annamária, pszichológus szerint a gyermeki fantázia fejlődésével egy időben megjelennek a szimbolikus félelmek. Mivel a gyermeknek kevés információja van a világról, a hézagokat a képzelete segítségével tölti be. Hároméves kor körül minden gyermek elkezd félni a sötéttől, az árnyaktól, és ami megjelenik a képzeletében, az kivetül a nagy feketeségbe.

Bár szülőként szeretnénk teljesen megkímélni gyermekeinket a félelemtől, ez nem lehetséges, és nem is volna célravezető. Ha azt mondjuk egy gyereknek, hogy nincs mitől félned, akkor egyedül hagyjuk félelmeivel. Fantáziájában mindenképpen megjelennek negatív szereplők, hiszen az életben is sok ijesztő, kellemetlen, fájdalmas belső és külső élménnyel találkozhat, s nekünk szülőként folyamatosan rendelkezésre kell állnunk, hogy segítsünk neki ennek feldolgozásában.

A mese, a mesélés, a félelmek megszelídítésének egyik legfontosabb eszköze. Meséljünk neki Cidriről, aki nyikorgatja az ajtót, Gézangúzról, aki esténként megfogja a gyermek lábát, Motyorgóról, aki sutyorogva gyakorol, a függöny mögötti Ibolyáról, aki a csillagokat fürkészi, a szekrényben rendetlenkedő Pomádéról, majd Glóriáról, aki folyton leejt valamit, Tintás Örnről, aki változtatja az alakját és Sezlonyról, aki úgy tűnik föl, hogy itt sincs!

Orosz Annabella illusztrációi, kedves szörnyecskéi igazán barátságosak, megszelidítik az éjszaka árnyait. Meséljünk róluk a gyerekeknek! A Képmás Kiadó könyve, bár gyermekmeséket tartalmaz, ám nem csak nekik szól. Megoldás a szülőknek egy gyakran tanácstalan helyzetben.