Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. június 17. Az év 168. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737624. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Szívbillentyű” a zenei vérkeringésben

„Szívbillentyű” a zenei vérkeringésben
(Tudósítónktól)

Az új évet egy országos évadnyitó bérlettel kezdi a Filharmónia Magyarország Budapesten. Az Unikum bérletének elnevezése még talán eddig soha egyetlen évadában sem tükrözte annyira a program koncepcióját, atmoszféráját, fellépőit, résztvevőit és helyszíneit, mint az előttünk álló szezonban.

A billentyűk versenyében orgonaművészek, zenekarok, egy férfikórus és egy énekes művésznő is képviselteti magát az illusztris mezőnyben, ám a győztes, mint mindig, most is csak a közönség lehet.

Az előadások sorát egy igazi zenei unikumnak számító hangverseny nyitja a Zeneakadémia Nagytermében január 30-án este fél nyolckor. Az estén a rangot adó nemzetközi karriert befutott Liszt-díjas karmester, Hamar Zsolt vezényletével, Szamosi Szabolcs orgonaművész közreműködésével játszik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

A zene szentélyében felcsendül Debussy darabja az „Egy faun délutánja”, Poulenc g-moll orgonaversenye, valamint Saint-Saëns c-moll orgonaszimfóniája. A koncert különlegessége, hogy egy utánozhatatlan és felejthetetlen zenei élmény átélése közben a közönség meghallgathatja a Zeneakadémia világhírű, 111 éves, nemrég felújított orgonájának leírhatatlanul különleges hangzásvilágát.

Az évadnyitó koncertet két fantasztikus hangverseny követi az évadban. Április 4-én este a budai Mátyás-templom orgonájánál Francesco Finotti, az első, az 1978. évi Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny győztese varázsolja el a közönséget. Orgonajátéka mellett az Anima Musicae Kamarazenekar műsora színesíti a programot.

Júniusban, a bérlet zárókoncertjén egészen különleges hangversenynek lehetnek részesei a zeneszeretők. Sebestyén Márta, a Szent Efrém Férfikar és Kovács Róbert liturgikus alapú, különlegességnek számító műveket ad elő. Johann Sebastian Bach, Liszt Ferenc, Olivier Messiaen, Maurice Duruflé kiváló zeneszerzők művei csendülnek fel, mely által bepillantást nyerhetnek az egyes korok zenei világába és nyomon követhetik a zenei kultúra fejlődését is.

Jó néhány érvet sorakoztat fel tehát jövőre az Unikum bérlet, hogy bebizonyítsa, rászolgált a nevére, hiszen egy tényleg unikumnak számító, egyedien színvonalas programsorozattal szívbillentyűként lüktet a hazai klasszikus zenei szféra vérkeringésében.