Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. július 21. Az év 202. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737658. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Felújítandó lakás vásárlása kockázat

Felújítandó lakás vásárlása kockázat Felújítandó lakás vásárlása kockázat Felújítandó lakás vásárlása kockázat Felújítandó lakás vásárlása kockázat
(Tudósítónktól)

Aki saját célra vesz lakást, annak a tapasztalatok szerint nem éri meg, hogy felújítandó ingatlant vásároljon. A munkálatok elhúzódhatnak, nem ritka az egy évnél is tovább tartó átépítés, csak keveseknek van hozzá elegendő türelmük. Tapasztalt ingatlanos szakértők szerint az érdekeltek háromnegyede, négyötöde inkább a készt választja.

És nekik van igazuk! Jellemzően kudarccal végződik az igyekezet, amikor az új tulajdonos maga vág neki a beköltözés előtti felújításnak. A leggyakoribb probléma, hogy nehéz megbízható és megfizethető áron dolgozó szakembert találni a munkához. Ma már nem jellemző, hogy barátok, rokonok, ismerősök kalákában vagy épp szívességből besegítenek és általában a tulajdonosnak sincs rá kapacitása, hogy állandóan jelen legyen, közreműködjék és ellenőrizzen, hiszen aki dolgozik, az a munkahelyén tölti idejét. Vagyis: a felújítás lassú és drága, egyik sem szerencsés, ha a saját otthonunkról van szó.

Ingatlanosok nem egyszer hallottak már válásba fulladó lakásfelújításról, ugyanis nagy terhet ró a családokra az átépítés szervezése, lebonyolítása és finanszírozása.

Óriási segítség és az eladáskor is nagy előny, ha a felújításról van hiteles jegyzőkönyv, ellenőrizendő: jó minőségű munkát végeztek-e a szakemberek.

Az ingatlanosok két lehetőséget említenek. Az első: a rossz állapotú lakást a tulajdonos a saját ízlése szerint felújíttatja egy generálkivitelezővel, ami viszont nem olcsó, négyzetméterenként akár 200–300 ezer forintra is rúghat. Igaz, a ráfordítás megtérül, mivel az újjá varázsolt ingatlan akár jóval többel növelheti az értékét annál, mint amennyit ráköltött a tulajdonos.

A másik lehetőség (és a nagy többség ezt választja): felújított, azonnal költözhető ingatlant vásárol, aki lakóhelyet változtat. Ha megfelelők a lakás a műszaki paraméterei, a konyha és a fürdőszoba modern és jó állapotú, akkor érdemes megvásárolni. A részleges felújításokban azonban nincsen köszönet, mert az ilyen befektetés aligha térül meg.