Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. július 21. Az év 202. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737658. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Korszakváltó felújítás a szombathelyi kórházban – negyedrészt EU-pénzből

Korszakváltó felújítás a szombathelyi kórházban – negyedrészt EU-pénzből Korszakváltó felújítás a szombathelyi kórházban – negyedrészt EU-pénzből

Ma késő délelőtt átadták a szombathelyi Markusovszky Egyetemi és Oktatókórház felújított sebészeti osztályát. A 90 esztendős épület teljes felújítása 523 millió forintba került: kicserélték a szerelvényeket, új ajtókat, ablakokat, burkolatot kapott a sebészeti tömb, és az egykori sokágyas kórtermek helyett 1–3 ágyas fürdőszobás kórtermeket alakítottak a betegek és az ápolószemélyzet örömére. (Nyitó képeink: nyugat.hu)

Kívánságra a betegek a kornak (és pénztárcájuknak) megfelelő kórházi hotelszolgáltatást is igénybe vehetnek, természetesen magas szintű szakmai ellátás mellett. Teljesen megújult a hatágyas post-operatív őrző részleg, és látványos szakmai fejlesztések történtek; egyebek közt teljes körűvé vált a tumor-sebészeti részleg. A ma fölavatott, felújított sebészeti osztály már ebben a hónapban a betegek rendelkezésére áll.

A térség onkológiai centrumaként működő Markusovszky Egyetemi Oktatókórház fejlesztésének kiemelkedően fontos része a rekonstrukció részeként vásárolt, beszerelt PET/CT-műszer, amelyre összesen 520 millió forintot költöttek. Általa teljessé vált a daganatos betegek diagnosztikája. A káros sugárzás elleni védelem céljából a betegek részére külön várókat létesítettek. A PET/CT-fejlesztéssel a szombathelyi kórház mostantól maradéktalanul ellátja a nyugat-magyarországi betegeket.

Ugyancsak az utóbbi időszakban fejlesztették a Markusovszkyban a CATO-rendszert, amely arra a hivatott, hogy az eddiginél biztonságosabbá tegye az onkológián kezelt betegek kemoterápiáját és a gyógyszerek gazdaságos felhasználását. A CATO 84 millió forintba került.

Lapunk kérdésére dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Egyetemi és Oktatókórház főigazgatója elmondta: a beruházások mintegy negyede az Európai Unió anyagi támogatásával valósulhatott meg.