Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. május 27. Az év 147. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737603. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán együttműködés helyett belpolitikai célokra használja fel az uniós harcokat

Orbán együttműködés helyett belpolitikai célokra használja fel az uniós harcokat Orbán együttműködés helyett belpolitikai célokra használja fel az uniós harcokat Orbán együttműködés helyett belpolitikai célokra használja fel az uniós harcokat

Az előző adminisztráció elhanyagolta a közép- és kelet-európai térséget, és az emiatt keletkezett vákuumot kihasználta Oroszország és Kína – emelte ki Mike Pompeo külügyminiszter Szlovákiában és Lengyelországban tett látogatásáról az AP hírügynökség jelentése alapján számos amerikai újság, így például a wisconsini Beloit Daily News.

A két ország által megtestesített fenyegetéssel szemben felvesszük a harcot és a berlini fal lebontása után 30 évvel védelmi-katonai és gazdasági egyezmények megkötésével visszatérünk a térségbe – fogalmazott az amerikai külügyminiszter budapesti és a pozsonyi látogatását követően Varsóban. Moszkva geopolitikai fegyverként az energiaügyleteket használja fel céljai eléréséhez. A célja pedig a szuverenitás és a szabadság erodálása Európában.

Az AP tudósítása szerint Budapesten azzal fenyegetőzött a külügyminiszter, hogy Amerika kihátrál a térségből, ha a magyar kormány továbbra is enged a Huawei nyomásának. Meggyőződése, hogy mindem tekintetben ki vannak téve a cégek és az állampolgárok is a kínai adatlopásnak, amellyel a kínai hírszerzés visszaélhet. Mike Pompeo budapesti kijelentéseire a Huawei magyarországi elnöke is reagált, arra kérve a világ érintett vezetőit, hogy az 5G-s rendszerek kiépítésénél legyenek nyitottak a haladó megoldásokra, hogy együttműködve a mindenki számára legbiztonságosabb technológia valósulhasson meg. Mert ha kizárnak egy szereplőt az információs és telekommunikációs piacról, azzal a kiberbiztonságnak és a versenynek ártanak – mondta William Wu, a budapesti Huawei-főnök.

A többnyelvű China Internet Information Center kínai portál kis késéssel, de Pompeo budapesti tárgyalásaira reagálva most közölte a kínai külügyminiszter válaszát, amely szerint utóbbi reméli, hogy Amerika nem avatkozik be a magyar–kínai kapcsolatokba és nem rontja el a két nép barátságát. Az Egyesült Államok teljesen alaptalan állításai a kínai fenyegetést festik a falra. Nagyhatalomhoz méltatlannak minősítette a kínai diplomácia az amerikai fenyegetéseket, és azt feltételezi, hogy az érintett országok rájönnek, miként zsarolja őket Washington.

Magyarország még a Brexittel küszködő Egyesült Királyságnál is jobban kiábrándítja az uniós állampolgárokat – adja hírül European Council of Foreign Relations 28 uniós tagországot vizsgált felmérése. Orbán Viktor az uniós harcokat belpolitikai célokra használja fel az együttműködés helyett. A Sargetini-jelentésben leírtaknak megfelelően egyelőre úgy látszik, hogy 2019-ben is ugyanezt a politikát kívánja folytatni a magyar kormányfő. Sőt az uniós választási kampányban ismét migrációellenes háborúra rendezkedik be, mozgósítja szavazóbázisát és a populisták térnyerésével a választások után feltehetően látványos átrendeződések lesznek az uniós pártok között, noha még élvezi az Európai Néppárt támogatását. A román uniós elnökség idején még nem – noha nincs szívélyes a viszony Bukarest és Budapest között –, de az azt követő finn soros elnökség alatt a 7-es cikkely szerinti eljárás felgyorsulhat, olyannyira, hogy az a támogatások elosztásánál már tetemes veszteség lesz Magyarország számára.

Minket antiszemitának nevezni egyszerűen hazugság, jobban tenné, ha a saját dolgával törődne – ilyen és ehhez hasonló mondatok szerepeltek abban a válaszközleményben, amelyet Szalay-Bobrovniczky Vince vágott Marie van der Zyl fejéhez – írja a Jewish Chronicle, illetve a The Guardian. A hölgy a Brit Zsidó Közösségek Képviselői Tanácsának elnöke, akivel a magyar politikus még a múlt héten tárgyalt arról, aggasztja a Tanácsot az Orbán-kormány Soros-ellenes támadása. Megbeszélésüket követően Zyl közleményt is kiadott, egyenesen antiszemitának minősítve a tárgyaláson elhangzott bizonyos megjegyzéseket. A magyar diplomata erre válaszul szerdán adott ki közleményt, amelyben az is szerepel, hogy „rendkívül sajnálom azokat a zsidókat, akiket feltételezhetően Önnek kellene képviselnie”. Illetve: „az antiszemita meghatározás a magyar olvasatban teljesen más, mint az Önökében”. Felrótta az elnök asszonynak, hogy nem mutat tiszteletet Magyarország iránt, ellenben a brit Munkáspártban tapasztalható antiszemita megnyilvánulásokat igyekszik tisztára mosni. Szalay-Bobrovniczkyék tárgyalásán a sorosozáson kívül a Sorsok Háza ügye is felvetődött; felhozta védekezésül azt is, hogy a konzervatív Lord Pickles-szel is találkozott, akinek eszébe sem jutott antiszemitának minősíteni a Soros-elleni kampányt. A brit Holokauszt Emlékbizottság vezetője, Eric Jack Pickles egyébként hamarosan Budapestre jön egyeztetni a Sorsok Háza jövőjéről.

A tegnap 80 éves korában elhunyt Tandori Dezsőről emlékezik meg a Neue Zürcher Zeitung, aki a magyar nyelv legmesteribb árnyalatait tudta megszólaltatni. Megemlíti a cikk, hogy fordított Rilkét, Kafkát, Musilt, Thomas Bernhardot és Elfriede Jelineket. Számos kitüntetése közül a weimari Goethe-emlékérmet emelte ki.

A North Carolina Public Radio a magyarországi macho politikai kultúra meghaladásának reményét festi fel három politikusnő véleményét elemezve: Donáth Annáét, Novák Katalinét és Szél Bernadettét.