Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ember–madár konfliktusok?

Ember–madár konfliktusok?
LigetPress

Az emberi civilizáció – az élővilágot veszélyeztető – környezet-átalakítása félelmetes ütemben pusztítja az élőhelyeket és az állatfajokat. A tudósok és a természetvédelmi szakemberek figyelmeztetései a sajtó segítségével a lakosság nagy részéhez eljutnak, ahhoz azonban, hogy az emberek tenni is tudjanak a folyamatok ellensúlyozása végett, eszközöket kell a kezükbe adni. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa ezzel a céllal írta meg a könyvet.

A könyv mindenekelőtt az utca emberéhez szól, aki felelős állampolgárként, szülőként, nagyszülőként szeretne tenni otthon vagy a munkahelyén az állatfajok megőrzéséért. További szempont volt, hogy a Madárbarátok nagykönyve segítse az olyan szakmai érintetteket, mint az agrár- és erdőgazdálkodók, a pedagógusok vagy az ökoturizmus-szolgáltatók. A jóval több, mint félezer fotónak köszönhetően pedig felnőttek és gyerekek egyaránt érdeklődéssel forgathatják a könyvet.

A mindennapi használatra szánt, keménytáblás borítójú, A4-es méretű, 332 oldalas kézikönyv 23 fejezetben, 136 alfejezetben, a szerző 719 saját fotójával mutatja be a különböző témákat. Az első fejezet a lakott területek, a madárbarát kert, a lakótelep, az utca és a park növényzetével foglalkozik.

Ezt követően a könyv csaknem teljes első fele a madárvédelemé. A klasszikus téli etetés és az odúkihelyezés mellett számos olyan új eszköz és módszer is szerepel itt, mint a tematikus etetőkertek és a mesterséges fészeküregek. Részletesen olvashatnak az érdeklődők a fecskék és a fehér gólya védelméről.

A kötet közepén kapott helyet a legtöbb új megoldást tartalmazó rész, ami a nem madár állatcsoportok olyan eszközeivel foglalkozik, mint a bogártanyák, méhecskehotelek, béka- és gyíkvárak, természetvédelmi farakás, rőzserakás és komposztáló vagy éppen először a könyv lapjain publikált hangyaleső homoktálca.

Külön fejezetek tárgyalják az eddig megismert eszközök sajátos alkalmazási területeit a lakótelepeken, ablakban, a fotózás és videózás, továbbá az ökoturizmus-fejlesztés és a környezeti nevelés kapcsán. Utóbbi annyira fontos, hogy az élményt kínáló, szemléletformáló hatás növelése végett olyan eszközfejlesztést is tartalmaz, mint a látvány-méhecskehotelek.

A könyv összefoglaló fejezete a szaporodó ember–madár konfliktushelyzetekkel és lehetséges megoldásaikkal foglalkozik. Újdonsága, hogy egyes tartalmi elemeihez, a szerző jó 500 YouTube-videóját ajánlja, amit az internet segítségével bárki megtekinthet. A kisfilmeket máris mintegy 2,3 millió alkalommal nézték meg jó 150 országból.