Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. július 17. Az év 198. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737654. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécs kaszával harcol a rovarokért

Bécs kaszával harcol a rovarokért Bécs kaszával harcol a rovarokért
EuroCommPR*Bécs

A következő három évben Bécs és Pozsony közösen küzd a rovarok kipusztulása ellen. A City Nature EU-s kezdeményezéssel nemcsak a rovarok eltűnésének következményeire hívják fel a figyelmet, de azt is megtanítják az embereknek, mit tehetnek a zümmögő városlakókért. (Kép: ilyen egy rovarbarát kert © Stadt Wien / MA 42)

Mivel a városi környezet sok rovarfaj számára nem éppen ideális élőhely, Bécs és Pozsony összefogott, hogy megállítsa kipusztulását. A City Nature kezdeményezéssel is figyelemmel kísérik, miként boldogulnak a rovarokkal táplálkozó fajok, például a molnárfecskék vagy a denevérek, illetve milyen stratégiákkal lehet támogatni az ő túlélésüket.

Az egyelőre hároméves City Nature programot az Európai Unió 1,4 millió euróval támogatja, a teljes költségvetése 1,7 millió euró. A két főváros a biológiai sokféleségről és a megőrzéséről szóló felvilágosításokat tart majd a lakói számára. 

Június 22-én, a biológiai sokféleség napján a Bécsi Mezőgazdasági Egyetem kísérleti telepén például az érdeklődők sok hasznos információt tudhatnak meg a rovarokról, a rétekről mint élőhelyükről és e helyek rovarbarát karbantartásáról. Az elkötelezett rovarvédőket még kaszálni is megtanítják, az élővilág számára ez ugyanis sokkal előnyösebb formája a fűnyírásnak, mint például a motoros fűkasza.

Aki sok méhet, pillangót szeretne látni a kertjében, az jobb, ha lemond az angol gyepről és békén hagyja a fűszálak között előbukkanó százszorszépet, pitypangot vagy lóherét. Fontos a szakaszos fűnyírás is, így a rovaroknak mindig van tápláléka és búvóhelye. Szintén a rovarok javát szolgálja, ha a kertben mindig virágzik valami, és nincs mindenhol makulátlan rend. A permetezés és a műtrágyák használata természetesen tilos, a telt virágú fajták helyett – például orgona, margaréta, százszorszép – pedig érdemes szimpla virágú növényeket választani, mert ezekben sokkal több a pollen és a nektár.

Mivel a rovarok legnagyobb ellenségei a monokultúrák, a vegyszerek és a klímaváltozás, a városlakók már azzal is látványosan hozzájárulhatnak a fajok sokszínűségének megőrzéséhez, ha biológiai gazdálkodásból származó, szezonális élelmiszereket választanak és kevés húst fogyasztanak.

A most kezdődő City Nature révén néhány bécsi rétre is kiemelt figyelmet fordítanak – folyamatosan nyomon követik majd, hogy milyen növény- és rovarfajok veszik birtokba a fenti elvek szerint gondozott területeket.

Mivel a rovarok számának csökkenése hat a velük táplálkozó fajok egyedszámára is, az igyekezet figyelmet fordít a bécsi és a pozsonyi molnárfecskékre és denevérekre is. Felmérik, miben hasonlítanak az életkörülményeik, majd stratégiákat dolgoznak ki egyedszámuk fenntartására.