Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2019. június 27. Az év 178. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737634. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Weber nem bírt Orbánnal

Weber nem bírt Orbánnal Weber nem bírt Orbánnal

Aki követi a híreket, az tudja, hogy Orbán Viktor tegnap találkozott Manfred Weberrel, a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak az európai parlamenti frakcióvezetőjével, aki egyben a Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Az elhangzott tájékoztatások alapján nem lehet megmondani, hogy akkor végül is ki fogják-e zárni a Fideszt a Néppártból, vagy valamiképp lecsillapítják majd a kedélyeket. Nézzük meg, mit valószínűsít inkább a külföldi média. 

A Reuters brit hírügynökség, a szenvtelen, hűvös, tárgy- és tényszerű hírszolgáltatás egyik globális főpapja azt írja: a találkozó Weber szerint nem oldotta meg azokat a problémákat, amelyek a Fidesz kitaszításához vezethetnek. Továbbra is érvényes a Néppárt három követelése – a Brüsszel elleni kampány leállítása, a bocsánatkérés, valamint a CEU Budapesten maradásának a biztosítása –, és a további döntéseket meg kell vitatniuk a tagpártoknak.

Lehet valami abban, hogy ez a lényeg, mert ugyanezt emeli ki az AP amerikai hírügynökség: Weber elmondta, hogy a légkör építő szellemű volt, de a Fidesz jogállását a tagpártoknak meg kell majd vitatniuk. A bajor politikus üdvözölte a magyar kormány azon döntését, hogy véget vet a kampánynak, de újra felszólította Orbánt, kérjen bocsánatot az okozott problémákért.

A Politico című amerikai lap és hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása szerint továbbra is kétséges, van-e helye Orbánnak az európai jobbközép csoportosulásban. A beszámoló kiemeli: Weber pozitívumként értékelte ugyan, hogy a plakátkampány Orbán tájékoztatása szerint lezárult, ám a megoldandó problémákat szélesebb összefüggésbe helyezte: „Azt akarjuk garantálni, hogy a Fidesz legyen elkötelezett az Európai Néppárt értékei mellett, és hogy Magyarország világosan Európa-párti ország legyen, amely ragaszkodik az európai értékekhez” - idézi a Politico a bajor politikust.

A lap megjegyzi: a Juncker-ellenes plakátokat továbbra is látni Budapest utcáin és a Fideszhez kötődő weboldalakon. A cikk arra is kitér, hogy Weber a magyarországi zsidó közösség felé tett gesztusként látogatott el a Dohány utcai zsinagógába. „Zsidó csoportok és mások ismétlődően azzal vádolják Orbánt, hogy antiszemita képzeteket kelt, kormánya pedig revizionista álláspontot képvisel a magyarországi holokauszt történetét illetően.  Weber annak a Heisler András MAZSIHISZ-vezetőnek az oldalán ült, akit nemrégiben egy Fideszhez kapcsolódó magazin bankjegyesőben ábrázolt” – olvasható a Politicóban.

Egészen más hangot üt meg a Die Welt című konzervatív hamburgi lap, amely a tudósítása a címében azt állítja, hogy Weber és Orbán egyetértésre jutott. Eszerint a magyar miniszterelnök meghajlik a küzdelemben, és azért, hogy pártja az Európai Néppártban maradhasson, teljesíteni fogja a három feltételt. A Die Welt szerint az alapokat illetően egyetértés jött létre a két politikus között. Az első feltételt illetően, a plakátkampány azonnali beszüntetésével a magyar kormány úgymond már meg is kezdte a követelések teljesítését a német lap szerint.

A második feltétel teljesítését kissé nehezebb megmagyarázni, de Boris Kalnoky és Christoph Schiltz tudósító ezt is megoldja. Eszerint azt az elvárást, hogy Orbán kérjen bocsánatot a pártcsalád tagpártjaitól az okozott károk miatt, a magyar fél úgy teljesíti, hogy Orbán kész bocsánatot kérni „például” azért, amiért a baloldal számára „hasznos idiótáknak” nevezte az őt bíráló néppártiakat. Az, hogy Weber nem „például” ezért, hanem sokkal általánosabb értelemben követelt eddig bocsánatkérést, azon már átsiklik a tudósítás. A Die Welt szerint Magyarország erős embere a harmadik feltételt illetően is nyitott a kompromisszumra. Megjegyzem: Weber eddig nem kompromisszumot keresett, hanem arról beszélt, hogy a tudomány szabadsága alku tárgyává nem tehető alapértéknek számít. A Die Welt most arról ír: Weber olyan új finanszírozási modellt vázolt Orbánnak, amelynek a révén a CEU Budapesten maradhat. A részleteket a következő napokban még ki kell dolgozni, hogy mindkét fél számára „arcmentő megoldást” találjanak. A német lap jól értesült forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Orbán csak kevéssel a Fidesz sorsáról döntő, március 20-i európai néppárti tanácskozás előtt fog hivatalosan is engedményt tenni. A Die Welt cikke azonban tartalmaz még egy svédcsavart. Eszerint a berlini CDU-központból olyan jelzés érkezett, szakértői csoportot küldenének Magyarországra, hogy az ítélje meg Orbán politikáját. Ezzel a Fidesz sorsáról való döntést elnapolnák a május 26-ikai európai parlamenti választások utáni időre. Ez – jegyzi meg a Die Welt – nem lehet érdeke Webernek, aki el szeretné kerülni, hogy az ügy végigkísérje őt az egész kampány alatt. Ahogy a németek mondják, most kell a tehenet visszahúzni a jégről.