Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2019. július 18. Az év 199. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737655. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bulgáriában nyeri vissza szabadságát Andi, a bécsi keselyű

Bulgáriában nyeri vissza szabadságát Andi, a bécsi keselyű
EuroCommPR*Bécs

Már megérkezett Bulgáriába a Schönbrunni Állatkert kilenchónapos egyiptomi keselyűfiókája, Andi, hogy hamarosan a Rodope-hegység felett szárnyalhasson. A fiatal madár egy visszatelepítési kezdeményezés résztvevője. (A képen: fiatal egyiptomi keselyű anyjával © Tiergarten Schönbrunn / Christian Kunz)

A balkáni országokban az elmúlt harminc évben drasztikusan, ötödére csökkent az egyiptomi keselyűk száma, és ma mindössze hetven költőpár él a térégben. A faj egyedszámának növelésére a Green Balkans bolgár természetvédelmi szervezet 2017-ben „Egyptian Vulture – New Life Project” címmel visszatelepítési programot kezdeményezett a Rodope-hegység keleti részén. Ennek egyik résztvevője Andi: a ritka madár a Schönbrunni Állatkertben kelt ki a tojásból.

A kilenchónapos hím – egy Spanyolországból származó, hasonló korú társával együtt – először egy hatalmas szabadtéri röpdében szokja meg a klímát, a ketrecnek májusban szélesre tárják az ajtaját. A cél, hogy a két fiatal csatlakozzék a környéken élő felnőtt madarakhoz, és mindent megtanuljon tőlük, ami a túléléshez szükséges. Ha minden jól alakul, akkor az állatkertekből származó keselyűk idősebb társaikkal együtt kelnek útra Afrikába, a telelőhelyükre.

Az egyiptomi keselyű az Európában szabadon előforduló négy keselyűfaj közül a legkisebb ugyan, de 180 centiméteres szárny-fesztávolságával még így is nagyon impozáns látványt nyújt. Ráadásul ez a madár okos is: megtanulta, hogyan lehet kövekkel feltörni még a hatalmas strucctojást is.