Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2019. május 27. Az év 147. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737603. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jó 17 millió szíriai szorul védelemre és humanitárius segítségre

Jó 17 millió szíriai szorul védelemre és humanitárius segítségre
Infovilág

Az Európai Unió és az ENSZ társelnökletével március 12–14-én harmadik alkalommal rendezték meg Brüsszelben a „Szíria és a térség jövőjének támogatása” elnevezésű konferenciát. A rendezvényen mintegy 80 ország és regionális szervezet képviseltette magát. A résztvevők a szíriai válság összes kulcsfontosságú vetületét – a politikai és a humanitárius körülményeket, valamint a regionális fejlesztés kérdéseit is – áttekintették. A helyzet továbbra is kritikus: Szíriában 11,7 millió ember szorul védelemre és humanitárius segítségre. További 5,6 millió szíriai él menekültként a szomszédos országokban.

A konferencia sikerét bizonyítja, hogy a résztvevők 2019-re és az ezt követő időszakra 8,3 milliárd euró összegű kötelezettségvállalásról határoztak. Ennek több mint kéthármadát az EU és tagállamai által nyújtott támogatás teszi ki: 2,57 milliárd eurót folyósít az uniós költségvetés, míg 4,22 milliárd euró az uniós tagállamoktól származik. Ezenfelül döntés született a szíriai válság felszámolására irányuló tartós politikai megoldáshoz nyújtott támogatás megújításáról.

Az EU és tagállamai a legnagyobb adományozónak számítanak a szíriai válság következményeinek kezelésében, mivel a válság 2011-i kezdete óta a Bizottság és a tagállamok együttesen mintegy 17 milliárd eurót mozgósítottak erre a célra.

A teljes közlemény itt olvasható angolul.