Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. július 19. Az év 200. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737656. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán kapott még egy esélyt a Néppártban, de nincs több dobása

Orbán kapott még egy esélyt a Néppártban, de nincs több dobása Orbán kapott még egy esélyt a Néppártban, de nincs több dobása Orbán kapott még egy esélyt a Néppártban, de nincs több dobása
Szelestey Lajos

Vezető néppárti körök szerint egyértelmű, hogy Orbán engedett, mert csak így tudta elkerülni a kizárást, de a lecke java még hátra van számára. Macron szerint a törzsi logika fontosabb volt az EPP számára, mint a közös európai építőmunka. A CEU nem hisz a krokodilkönnyeknek, megvan, hogy hol lesz az ideiglenes bécsi kampusz, amelyet 8,5 millió euróból tesznek alkalmassá az oktatás céljaira.

Der Spiegel A CDU elnök asszonya azt mondta, hogy az Európai Néppárt még egy esélyt adott Orbán Viktornak, de ez már tényleg az utolsó. Kramp-Karrenbauer védelmébe vette, hogy csupán felfüggesztették a magyar párt tagságát. Azzal érvelt, hogy valóban igen alaposak a kételyek, mármint hogy Orbán Viktor továbbra is az EPP érdekeit képviseli-e, és bár a kizárástól egyelőre tartózkodtak, a német kereszténydemokraták vezetője szerint így is jó példával jártak elöl. Most pedig a szociáldemokratáknak is lépniük kell a román tagpárttal szemben, tette hozzá. Mint emlékezetes Dragneát, a PSD vezetőjét autoriter politikával és korrupcióval vádolják.

Kurier Az osztrák kancellár is jogosnak tartja, hogy csupán felfüggesztették a Fidesz tagsági jogait, mert úgy látja, hogy Orbán Viktor engedett. Kurz szerint Weber jó megoldást javasolt és helyesen cselekedett, amikor előterjesztette ultimátumát, éspedig a megfelelő követelésekkel. Erre válaszul a magyar kormányfő beadta a derekát, azaz bocsánatot kért, leállította a plakátkampányt és szavatolni kívánja a tudomány szabadságát. A Bölcsek Tanácsáról az osztrák politikus azt mondta, hogy az egy fél év múlva terjeszti elő jelentését. Kurz megjegyezte, hogy a migránsokkal szembeni igen kemény bánásmód miatt nem lehet kizárni a magyar pártot. A jogállam, a sajtó szabadságának korlátozása, a tudomány önállóságának csorbítása viszont már más tészta, itt nem lehet szó semmiféle kompromisszumról.

Die Zeit A francia elnök elégedetlen a Fidesz ügyében kötött néppárti kompromisszummal. Szerinte a párt felfüggesztését a klán-logika diktálta, de az nem eredményezett egyértelmű döntést a vitában. Macron Brüsszelben, az EU-csúcs után nyilatkozott. Mint mondta, nem érti, hogy akkor most a májusi választás után a magyar EP-képviselők az EPP-frakcióhoz fognak-e tartozni vagy sem. De ő úgy értelmezi, hogy igen, akkor pedig érdemben nem változott semmi.

Politico A portál azt idézi a francia államfő nyilatkozatából, hogy a szerdai döntés kétségtelenül jó hír volt Orbán és a Néppárt számára, de nem volt az az európai terv szemszögéből. Macron szerint ugyanis olyan kép alakult ki, hogy a sokéves vajúdás után megszületett határozat nem az elveket tartotta szem előtt, hanem a bratyizást. Egyébiránt jelezte, hogy neki jó a kapcsolata a magyar vezetővel, de rokonszenve Junckeré és a többieké, akik sértve érezték magukat, és valami bizonyosságot akartak az ügyben. Továbbá neki az a véleménye, hogy nem változik semmi az EPP-ben a Fidesz kapcsán.

Die Welt A német liberális párt egyik vezetője nem tartja sokra, hogy a Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát. Graf Lambsdorff, aki külpolitikával foglalkozik, úgy gondolja, hogy itt csupán a CDU/CSU trükkjéről van szó, mert leplezni igyekeznek a választás előtt, hogy a kereszténydemokraták teljesen hiteltelenek. Hiszen miként akarják megvédeni Európa alapértékeit, amikor az EPP egyik tagpártja rendszeresen megszegi őket? Orbán Viktor lépésről lépésre tekintélyuralmi rendszerré alakította át Magyarországot. Korlátozta a sajtószabadságot, aláásta az igazságszolgáltatás függetlenségét, a hatalom külföldi cégeket diszkriminál. A pártcsaládnak legkésőbb a Juncker és Soros elleni kampány után ellentmondást nem tűrően lépnie kellett volna, de a választási taktika és Weber bizottsági elnöki terve láthatólag fontosabb, hangsúlyozta a politikus.

Úgy véli: a helyzeten az sem változtatott, a CSU menetközben elnököt váltott, mert a párt továbbra sem határolódik el Orbántól. Csak egyszerűen igyekszik kikapcsolni a témát, nehogy az befolyásolja az EP-választás kimenetelét. Weber a múlt szeptemberben megszavazta ugyan a jogállami eljárás megindítását a magyar kormány ellen, ám az összes többi bajor keresztény szociális képviselő nem csatlakozott hozzá. Azaz a többség változatlanul védő ernyőt tart a magyar politikus fölé. Lambsdorff közölte, hogy az FDP ezzel szemben a magyar ellenzék oldalán áll, külön is kiemelve a Momentumot.

Süddeutsche Zeitung A kommentár szerint a kb. 9 hét múlva esedékes választás a jó 60 éve fennálló unió legnagyobb próbatétele lesz. Érettségi vizsga a földrész számára, amely meg akarja menteni a szabad demokrácia és a sokoldalú nemzetközi együttműködés eszményét. Ellenfelei minden eddiginél inkább próbára akarják tenni az államok békés összefogását, a jogok és kötelezettségek rendszerét, ami az EU sikerének titka. És itt teljesen értelmetlen arról vitázni, hogy több vagy kevesebb Európára van-e szükség. A szervezet már teljesen természetesen beépült a mindennapokba. Persze a populisták próbálják elvitatni az integráció jelentőségét, polgárait pedig szeretnék bezárni a nemzetállamok csigaházába. A másik oldalon az Európai Egyesült Államokról álmodnak a fantaszták.

Magától értetődik, hogy mindkettő butaság. Az eltelt hét mutatja, milyen erők is hatnak. Mert pl. milyen értékeket képvisel a Néppárt? És milyen hatalmas nevelő hatással van a pártcsalád a populista Orbán Viktorra, akit egyedül és kizárólag a saját gazdasági túlélése érdekel, valamint az, hogy Magyarországot hozzákapcsolja az egységes piac csodafegyveréhez? Vagy ott vannak a britek, akik akár szeretnék, akár nem, kénytelenek mérceként igazodni az EU-hoz. Azonkívül Olaszország már-már bekapta a kínai csalit, de Brüsszel közbelépett. Vagyis látnivaló, hogy az unió egyre fontosabb, egyre erősebb. Hatalmi tényező, amelynek jelentősége annál nagyobb lesz, minél tovább marad hatalmon Trump, illetve Putyin.

Frankfurter Allgemeine Zeitung Sehol sem fosztják meg értelmétől olyan módszeresen a szabadság és a szuverenitás fogalmát, mint Magyarországon. Ezt fejti ki vendégkommentárjában az irodalmár Schein Gábor. Az utcákon mindenütt hazugságokat és uszítást tartalmazó plakátok láthatók, a kép a 20. század legrettenetesebb szakaszára emlékeztet. Az állapotok érintik az ELTE-t is, ahol a szerző tanít. Feleleveníti, hogy az egyik internetes portál jó ideje hecckampányt folytat, főleg a társadalomtudományi kar oktatói ellen. A CEU-t, az ország messze legjobb felsőoktatási intézményét már sikerült elüldözni. A tanárok tiltakoznak, de tudják, hogy teljesen hiába. Nincs megfelelő eszköz a kezükben, nincs kapcsolatuk a társadalomhoz.

A már említett világhálós oldal, amely Orbán legbelső körének utasításait továbbítja, a diákokat az oktatók ellen hergeli, mondván, hogy utóbbiak baloldali provokátorok, ügynökök, agitátorok, akiket csupán az érdekel, hogy menedéket találjanak az egyetemeken. Nem lehet tudni, hányan ülnek fel ennek a patetikus-agresszív szövegnek, de azért ennyi is sokat elárul az orbáni hatalomgyakorlás bizonyos vonásairól. Így arról, hogy állandóan viszályt szít, aminek csak szárnyakat ad, hogy választói szemében Orbán az egyetlen felkent vezető, aki arra hivatott, hogy megmondja Európának a tutit. A hatékony propaganda folytán a politika számukra is háború és konfliktus. A miniszterelnök nem azért vonul csatába, mert ellenségei vannak – azért vannak ellenségei, mert mindenkivel összeakaszkodott. A megegyezés, kompromisszum, párbeszéd nem az ő műfaja.

A harcias hozzáállás lehetővé teszi Orbán számára, hogy ő jelölje ki az ellenség pozícióit. Az üzenet egyértelmű: a másik fél gonosz, de majd én jól megvédelek. Mondja ezt az a hatalom, amely azonnal visszavág, ha bárki kérdezni merészel. Merthogy a politika csakis a párt dolga. A magyar társadalom nagyon is jól ismeri az ily módon keletkező félelmet. A miniszterelnök egyszerű, de törékeny nemzeti identitást nyújt táborának, ez a populizmus lényege. Azonban az uniónak végre meg kellene értetnie Orbánnal, hogy el a kezekkel a demokratikus értékektől, és ezen az sem változtat, hogy a migráció és a klímaváltozás közös megoldást követel. Szembe kell szállnia a totalitárius irányzatokkal, ha nem akarja még jobban lejáratni magát, illetve rákényszerülni arra, hogy feladja az alapszabályokat.

Der Standard Egyre biztosabb, hogy az ősztől megkezdi működését a CEU bécsi tagozata. Már megtalálták hozzá az ideiglenes helyszínt, mégpedig a 10. kerületben (ahol Lázár János migránsok tömkelegét vizionálta – a szerk. megj.), egy hatemeletes épületben, a Quellenstrasse 51. szám alatt. De előtte még néhány millió euróért fel kell újítani az objektumot. Az, hogy azután meddig zajlik ott az oktatás, most nem tudható. A végleges helyszín az Otto Wagner Kórház volt területe, a 13. kerületben, de még azt is rendbe kell hozni, és ez utóbbi a nagyobb feladat. Ám egyelőre csupán az egyeztetéseknél tartanak. Ugyanakkor azért, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradhasson, ahhoz Weber a többi közt azt szabta feltételül, hogy zavartalanul folytathassa tevékenységét Budapesten a Közép-Európai Egyetem.

Politico A CEU kitart amellett, hogy a képzés jó részét elviszi Magyarországról. Az egyetem bejelentette, hogy hol lesz az új bécsi campus, ahol az ősztől – ideiglenes jelleggel - megindul az oktatás. Ignatieff rektor azt közölte, hogy az első menetben 8,5 millió eurót fordítanak a megfelelő feltételek kialakítására. A tanintézmény elképzelése az a Weber-féle kikötés után, hogy mind a két fővárosban működjék, habár ez nem befolyásolja azt, hogy 2020-ban több diák és tanár települ át Ausztriába.

A nemzetközi sajtószemle elsőként itt jelent meg.