Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az Alelnökre fölnézhet a nacionálpopulista miniszterelnök

Az Alelnökre fölnézhet a nacionálpopulista miniszterelnök Az Alelnökre fölnézhet a nacionálpopulista miniszterelnök Az Alelnökre fölnézhet a nacionálpopulista miniszterelnök Az Alelnökre fölnézhet a nacionálpopulista miniszterelnök
Magyar Péter

„A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk” – mondta a Political Capital független politikakutató- és elemző intézet, amikor filmklubjának mai műsorára a Brexit-kampány hazugságait leleplező, s a jelenleg zajló brit tragikomédia fényében jóval érdekesebbnek ígérkező „Brexit – háborúban mindent szabad” film helyett a mozikban jelenleg futó Alelnököt (Vice) tűzte.

A Brexit-filmet állítólag nem várt jogdíj-probléma miatt kellett levenni a műsorról, de az Alelnök szintén erős film, ha a hatalomvágyat, agymosást, gátlástalan politizálást akarja valaki szemléltetni. Mi, akik a NER világában élünk immár kilencedik éve, szívesen gondolkodunk el azon Dick Cheney amerikai háborúpárti republikánus alelnök nem mindennapi pályafutását látva a vásznon, hogy az illiberalizmus világjelenség-e. Tehát Trump, a Brexit, vagy akár Bolsonaro, Erdogan és Putyin sikerei nem valóban a liberális demokráciák végét jelentik-e – és akkor Orbán nacionálpopulista ideológiája maga a világtrend.

A film utáni beszélgetés részvevői Bíró-Nagy András, az MTA társadalomtudományi kutatójának munkatársa és Unger Anna, az ELTE társadalomtudományi karának adjunktusa részvételével ezt kívánták körüljárni. Sokra persze nem jutottak. Ismert közhelyeket hallhattunk arról, hogy a demokrácia lebontása folyik sokfelé. Az emberek kiábrándultak a politikából. Egyszerű üzenetekre vágynak, amiket gátlástalan politikusok készséggel szállítanak is nekik. A technokrata elit dönt egyre inkább.

Meg arról, hogy a Facebook korában az emberek buborékokban élnek – saját nézetrendszerük megerősítését kapják. Vitára, igazi nézetütköztetésre alig nyílik tér. A társadalmak mindenütt kettészakadtak – vagyoni helyzetük, nézeteik, meggyőződéseik tekintetében is egyre inkább szakadék választja el a társadalmak különböző rétegeit egymástól.

Mindebben alapvető szerepet játszik az emberek félretájékoztatása. A „fake news” (az álhírek) korában élünk, más szóval a párhuzamos vagy alternatív valóságok korában. A tudatlanságot a média gerjeszti. Ezzel szemben egyedül a tisztességes oktatás vehetné fel a versenyt, szabhatna gátat a félrevezetéseknek – hangzott el helyesen.

Mindez igaz, de miért jobb mégis a liberális demokrácia – bár korántsem a „történelem vége” – ahogyan Fukuyama vizionálta? Erre bizonytalanok voltak a válaszok.

Adam McKay ütős filmje mindezt valóban jól szemlélteti. Nem dokumentumfilm, noha vannak dokumentumrészletei. Kérdés persze: Dick Cheney – a film szerint maga a megtestesült ördög, aki gátlástalan hatalomvágytól vezérelve az iraki háború egyetlen és igazi felelőse – valóban ilyen szerepet játszott-e. A film fikciója fedi-e a valóságot? Ahogyan Valki László az e heti ÉS-ben – a tőle megszokott tájékozottsággal és alapossággal – kifejti, nem egészen. Voltak előzmények, ideológiai előkészítés a neokon ideológusok részéről. A film fikciós módon azonban valódi problémát tár fel, a nacionalista konzervativizmus és a liberális nézetek vitája mai valóság. A filmen Dick Cheney, miután tönkrepusztította Irakot, fiatal amerikai katonák ezreinek életét áldozta fel, rászabadította a világra az ISIS dzsihadista terroristáit és gyilkosait, ezzel szemben egekbe emelte az amerikai hadiipari cégek profitját, befejezésül még jól ki is oktatja a nézőt: ő az amerikaiak biztonsága érdekében cselekedett. Ma békésen tölti idős napjait virginiai birtokán szeretett családapaként övéi körében.

Sajnos legjobb tanítványáról, a jelenlegi magyar miniszterelnökről, aki ugyanúgy törvényeken felül állónak pozícionálta magát, ellentmondás nélkül diktál üzletembereknek, politikusoknak, államigazgatási tisztviselőknek, az embereket pedig hülyének nézi, ez még nem mondható el.

Senkit sem bíztathatok semmi jóval…