Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Föld órája, 2019: Kapcsold le!

A Föld órája, 2019: Kapcsold le! A Föld órája, 2019: Kapcsold le!
(Tudósítónktól)

Ma, március 30-án helyi idő szerint 20 óra 30 perckor világszerte sötétségbe borultak a nagyvárosok és kis települések díszkivilágításai, és a világ lakosságának egyharmada is kapcsolódott a Földhöz, hogy kifejezzék elkötelezettségüket bolygónk megóvása iránt. A világítás lekapcsolása csak jelkép: a WWF, a Természetvédelmi Világalap „Föld órájának” valódi üzenete az, hogy mindannyiunk felelőssége és érdeke, hogy az emberiség elinduljon a fenntarthatóság útján.

A párizsi Eiffel-toronytól a New York-i Empire State Buildingen, a római Colosseumon és a Sydney-i Operaházon át a dubaji Burdzs Kalifáig az épületek és látványosságok ezreinek díszkivilágítása kapcsolt le március 30-án 20,30-kor ugyanazzal a céllal: felhívandó a kormányok, vállalkozások és egyének figyelmét arra, hogy együtt tegyenek az élhető és fenntartható jövőért.

Milliókat sarkallt eddig is „a Föld órája” mozgalom arra, hogy csatlakozzanak a természetvédelmi és éghajlatváltozással kapcsolatos kezdeményezésekhez. Madagaszkáron – ahol az erdőirtás súlyos probléma a nagymértékű szénkitermelés miatt – a WWF arra buzdítja a helyieket, hogy ökokályhák használatával csökkentsék a szénhasználatukat, ezáltal az erdőirtás mértékét is. Guatemalában az áradások, a vizek szennyezettsége és az aszályok okoznak gondot, ezért ott a felelős vízhasználat áll az előtérben, miközben a WWF a folyamatos vízellátást biztosító törvények bevezetésére szólította fel a kormányt…

Az idei „Föld órájához” számos hazai település csatlakozott. Budapest fényeit a Dunán haladó Rapszódia hajóról oltotta le a WWF Magyarország. A hajón a lekapcsolás után napelemes asztali fények szolgáltatták a hangulatvilágítást. A lekapcsolás előtti kerekasztal-beszélgetésen dr. Purebl György pszichiáter, egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese, Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős kommunikációs vezetője, Kump Edina környezetkutató és hulladékcsökkentési szakértő, a hulladekmentes.hu alapítója és Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója azt vitatták meg, hogy milyen pszichológiai gátak állnak a fenntartható életmódra váltás útjában. Mindenki tudja: csak egy bolygónk van, amire vigyázni kell, ha azt szeretnénk, hogy gyerekeink és unokáink és az ő utódaik is élvezhessék a természet nyújtotta lehetőségeket.

Purebl György szerint az emberek a fenntartható életmód felé vezető úton sok esetben csak kis lépésekben tudnak haladni: eleinte kismértékű és konkrét dolgokat kell tenni a változtatásért. Az emberek nagyon szeretnek ugyanis jót tenni, ha nem kerül túl sok energiájukba. A viszonylag könnyen könnyen megvalósítható célok teljesítésével mindenki sokat tehet környezete és a bolygó állapotáért. Éppen ezért kezdeményezte a WWF Magyarország a márciusi, négyhetes kihívássorozatát, melyben fenntarthatósági ötleteket adott, buzdítván a lakosságot, hogy válassza ki azokat, amelyeket a leginkább be tud illeszteni az életébe.

A kihívásban részt vevők #földórája2019 hashtaggel posztolták vállalásukat, és ezzel Lumenet energiatakarékosfényforrás-csomagot nyerhettek. Így születtek posztok húsmentes ételekről, nejlonszatyor helyett vászontáskás és csomagolásmentes bevásárlásról, rollerrel, gyalog vagy biciklivel közlekedésről.