Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A mi bolygónk az ember védelmére szorul

A mi bolygónk az ember védelmére szorul
Elek Lenke

Amihez a 92 esztendős Sir David Attenborough a nevét adja, az jelzi a kiadvány színvonalát. A világ legnagyobb tekintélyű természetvédője pontosan meg tudja ítélni, mennyire értékes egy kötet – még ha a sokadik is – ebben a műfajban.

Ahogy a bevezetőben írja: „Elismerjük vagy sem, végletesen függünk a természettől. Tőle kapjuk ételünk minden falatját, minden lélegzetvételnyi levegőnket. A természet legdrágább kincsünk, ezért meg kell védenünk.”

A Libri Kiadó új kötetét – címe: A mi bolygónk, szerzői pedig Alaistar Fothergill és Keith Scholey – bizonyára örömmel forgatják a téma iránt érdeklődők. Olyan kiadvány ez, amelyet jómagam fiataloknak ajánlanék leginkább, éppen azért, mert rájuk hárul a nagyobb felelősség a jövő generációja, valamint a Föld védelmében. Ajándéknak is tökéletes, mert tartalma nem évül el.

A kötet pozitívuma, hogy elmagyarázza, hogyan óvhatjuk meg környezetünket, és mit kell tennünk azért, hogy ezeket a csodákat a következő nemzedékek is láthassák.

Sokszor, sok helyütt elhangzott már, hogy a bolygónk fennmaradása a mi kezünkben van. A természet még nem bukott el: a folyamatok helyreállíthatók, a vadvilág új életre kelthető. Mindez intelligencia kérdése is. Vannak, akik hisznek ebben, míg milliókat nem érdekel a téma, egyrészt hazugságnak vélik a tudósok jóslatát, másrészt lusták foglalkozni vele, és akad, aki egyáltalán nem hisz benne – furcsa módon –, hogy bármi veszélyeztethetné a Földet, még akkor sem, ha a saját szemével látja.

Ez az album abban segít, hogy felmérjük, mit veszíthetünk, és megértsük: megmenthetjük a bolygót és ezáltal önmagunkat, az emberi fajt is. A kötet érdekessége, hogy nemcsak távoli tájakról szól, hanem például a Duna-Dráva Nemzeti Parkról is.

Texason át Kenyáig számos ország élővilágát ismerhetjük meg közérthető magyarázatokkal és kiváló fotókkal.

A kötet, a Netflix első, a Silverback Films és a WWF együttműködésének eredményeként megvalósuló, Our Planet című természetfilm-sorozatára épül.

Alastair Fothergill csaknem harminc éven át dolgozott a BBC-nél, és olyan produkciók elkészítésében működött köre, mint a kultikussá vált „A kék bolygó”, „Bolygónk, a Föld” és „A fagy birodalma”. Miután a DisneyNature-nek is rendezett hat természetfilmet, 2012-ben Keith Scholey-val megalapította a Silverback Films stúdiót, hogy elkészítse a BBC Vadászat és a Netflix Our Planet című sorozatait. Utóbbi a Netflix első természetfilm-sorozata. Alastair Fothergill a Brit Királyi Földrajzi Társaság tagja, és a társaság aranymedálja mellett a Durham, a Hull, a York St. John és a Bristol Egyetemek tiszteletbeli doktori címének birtokosa is.

Keith Scholey Kelet-Afrikában született, és zoológiából doktorált a Bristol Egyetemen. 1982-ben csatlakozott a BBC-hez kutatóként, és együtt dolgozott David Attenborough-val „Az élő bolygó” című sorozatban. Később producer lett, 1998-ban megbízták a BBC természettörténeti osztályának vezetésével. Jelenleg a Silverback Films társigazgatója Bristolban, ahol producerként és rendezőként is részt vett a DisneyNature három produkciójában – Afrikai macskák, Medvék, Delfinek –, illetve ő felel a Discovery Észak-Amerika és Deadly Islands sorozatai mellett a Netflix természetfilm-sorozatáért, az Our Planetért is.