Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Húsvéti vásárok Bécsben

Húsvéti vásárok Bécsben
EuroCommPR*Bécs

Egy sor húsvéti vásárral és szezonális rendezvényekkel is várja az osztrák főváros a tavaszi hangulatra vágyókat. Hímestojás-hegyek, regionális finomságok és húsvéti csecsebecsék minden mennyiségben kelletik magukat. (Nyitó képünkön: húsvéti vásár a Schönbrunni Kastély előtt © www.ostermarkt.co.at / FOTOFALLY)

A hétvége óta városszerte várják a húsvéti vásárok szerelmeseit Bécsben. A legnagyobb vásár az idén az Ostermarkt Am Hof, ahol főként kézműves termékeket – kézzel készített szappanokat, illatos gyertyákat, levendulás dolgokat, kerámiafigurákat, húsvéti dekorációt – kínálnak a csaknem nyolcvan standnál. Természetesen azok sem járnak rosszul, akik csak nézelődni látogatnak ki, ők almás rétesből, kandírozott mandulából vagy kiadós szalonnás ételekből meríthetnek új erőt.

Imperiális hangulat, tojáshéj-ülőkék és gigantikus hímes tojások várják azokat, akik a Schönbrunni Kastély előtti vásárt választják. A mintegy hatvan standnál osztrák és szomszédos országbeli árusok kínálják a gyönyörűen megfestett tojásokat, fából készült figurákat, kerámiákat, üvegdíszeket és ékszereket. A legkisebbek marcipánnyuszit vagy húsvéti asztali díszt készíthetnek a húsvéti nyúl műhelyében, hogy gyorsabban teljen az idő az ünnepig.

Európa legnagyobb tojáshegye tornyosodik az Altwiener Ostermarkton, a Freyungon, amelyet az idén 30. alkalommal rendeznek meg. A legkülönfélébb stílusban díszített negyvenezer tojáson kívül kézműves termékek, gazdag gyerekprogram és olyan szezonális finomságok várják az oda látogatókat, mint a sült húsvéti bárány vagy az édes kelttésztából készülő húsvéti pinza.

Néhány lépéssel arrébb, a Harrach-palota előtt található Bécs egyetlen bio húsvéti vására, az Ostermarkt der Biobauern auf der Freyung: biogazdálkodásból származó zöldségek, gyümölcsök és belőlük készült termékek közül válogathatnak a környezettudatos vásárlók.

Inkább a helyieknek szól az egykori osztrák szociáldemokrata államfő nevét viselő Franz Jonas Platz vására. A Floridsdorfi pályaudvarnál működő vásár április 21-ig tart nyitva, a kínálatot főként hímes tojások, kézműves termékek és szezonális finomságok alkotják.

Aki kevésbé turistás helyre vágyik, annak érdemes ellátogatnia a 17. kerületi Kalvarienbergfestre, ahol a helyi művészeké és alkotásaiké a főszerep. A húsvéti díszbe öltöztetett Kalvarienberggasséban sorakozó standoknál művészi és kézműves alkotásokat kínálnak, a színpadnál változatos program várja a látogatókat, a foglalkozásokon pedig egy-két művészi technikát is elleshetnek az érdeklődők.

Április 20–22. között ingyenes belépés mellett várja változatos húsvéti programjára a látogatókat Bécs kertészeti vállalata, a Blumengärten Hirschstetten. A hagyományos húsvéti vásárban regionális sonka-, sajt- és szalonnaspecialitások alatt roskadoznak a pultok, és persze megtalálható a kínálatban a hímes tojás éppúgy, mint a húsvéti dekoráció. Ez az a vásár, ahol érdekes kézműves foglalkozásokkal várják nemcsak a kicsiket, de a felnőtteket is, akik idén szalmaszívet és szalmatyúkokat készíthetnek, illetve kibővíthetik ismereteiket a fűszernövényekről. A gyerekeket ezen kívül körhinta, ugrálóvár, mesemondó és állatsimogató várja.

(Képek: © www.ostermarkt.co.at / FOTOFALLY)