Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egerben koncertezik a The Quarrymen és a Blackbirds zenekar

Egerben koncertezik a The Quarrymen és a Blackbirds zenekar Egerben koncertezik a The Quarrymen és a Blackbirds zenekar
Kovács Miklós

Az egri Gárdonyi  Géza Színházban ad koncertet  május 12-én a brit The Quarrymen együttes, valamint az éppen 15 éve alakult magyar Blackbirds zenekar, amely a Beatles életművét ápolja, dalait adja elő az eredeti stílusban. Az eseményt ma jelentették be Budapesten. (Nyitó képeinket Korsós Viktor készítette.)

A hevesi megyeszékhelyen négy évvel ezelőtt nyílt meg az Egri Road Beatles Múzeum, amelynek egyik tulajdonosa, Peterdi Gábor elmondta, hogy a „Here are The Quarrymen…& The BlackBirds!” című koncert délután négy órakkor kezdődik a Gárdonyi Géza Színházban. A helyi Beatles-múzeum társtulajdonosa egri kötődésével magyarázta, hogy ez a város ad otthont a koncertnek.

A The Quarrymen zenekart (képünkön) 1957 tavaszán alakította John Lennon. Egy évvel később csatlakozott Paul McCartney, majd George Harrison. Az együttes 1960-ban vette fel a Beatles nevet. A május 12-i koncert előtt a Beatles-emlékek sokaságát őrző Egri Road Beatles Múzeumban elhelyezik Lennon eredeti aláírásával ellátott portréját.

Az angol együttes tagjai egyébként ma is aktív zenészek. Hárman közülük – Colin Hanton, Len Garry és Rod Davis – eredetileg is tagjai voltak a The Quarrymennek. A zenészek iskolájuk, a Quarry Bank High School után választottak nevet. Stílusukat alapvetően a rock and roll és a skiffle jellemezte.  Már az első nyáron mind a hárman játszottak azon a koncerten, melynek szünetében „összehozták” egymással Lennont és McCartneyt, a huszadik század legismertebb szerzőpárosát. Erről a napról, személyes élményeikről, az első dalokról, az 1950-es évek dalairól szólnak majd a május 12-i koncert közönségének.

A zenekar negyedik tagja, az idén 78 esztendős Chas Newby basszusgitáros 1960 decemberében a Hamburgból hazatért Beatles tagjaként szintén többször színpadra lépett. John Lennon kérésére végül kimaradt a zenekarból.

A legendás formáció most először jár Kelet-Közép-Európában. John Lennon első zenekarának tagjai május 12-én látogatást tesznek a negyedik születésnapját ünneplő Egri Road Beatles Múzeumban, ahol előbb elhelyezik Lennon eredeti aláírásával ellátott portréját, majd délután négy órától – mivel mindannyian aktív zenészek – élő rock n'roll koncerttel és beszélgetéssel emlékeznek barátaikra az egri Gárdonyi Géza Színház színpadán.

A rocktörténelmi este második felében lép színpadra a legjobb és leghitelesebb hazai Beatles tribute band (emlékzenekar), a 15 éves The BlackBirds, hogy virtuálisan visszarepítse a közönséget az 1960-as évekbe. (A képen.)

A koncert hétvégéjén ünneplő Egri Road Beatles Múzeum május 11-én, szombaton további programokat is tart a Hotel Korona Eger termeiben, melyekre külföldiek is jelezték részvételüket. Az eseményről a múzeum honlapján lehet tájékozódni.

A koncertre VIP-jegyek korlátozott számban még válthatók az Egri Road Beatles Múzeumban. További jegyek a Gárdonyi Géza Színháznál vásárolhatók.