Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A cselló lelke – búcsúzik a Pannon Filharmonikusok

A cselló lelke – búcsúzik a Pannon Filharmonikusok
(Munkatársunktól)

Utolsó koncertjét adja ebben az évadban április 26-án a budapesti Művészetek Palotájában a Pannon Filharmonikusok. A gordonkairodalom egyik leggyönyörűbb darabját hallgathatja meg a közönség a bérletsorozat záró hangversenyén. Az előzetesen meghirdetett programmal ellentétben az est szólistája Alekszandr Buzlov orosz csellóművész lesz Marie-Elisabeth Hecker helyett.

Elsőként Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenye csendül fel Alekszandr Buzlov orosz csellóművész (a képen) tolmácsolásában, aki amellett, hogy neves zenei megmérettetések, versenyek győztese, rendszeresen áll színpadra szólistaként a világ legismertebb koncerttermeiben. Az est folytatásában Dvořák VII. d-moll szimfóniáját élvezheti a közönség. A zenekart Vass András, a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere dirigálja.

Dvořák művei közül leginkább e két alkotásában érhető tetten a szenvedéllyel, hősiességgel, bensőségességgel teli, szélsőséges érzelmi állapotokat felvonultató érett romantika.

Érdekes, hogy a cselló igen régóta jelen van ugyan a zeneszerzők köztudatában, és ma is a közönség egyik nagy kedvence, mégis viszonylag kevés zeneszerző komponált rá versenyművet. Dvořák: h-moll gordonkaversenye pótolta a zeneirodalom egy hiányzó részét.

Vass András karmester (a képen) szerint minden csellóművész számára komoly kihívás „a szín- és hangulatváltások, a fájdalmas, nosztalgikus és derűs szakaszok egymásutánisága, a széles ívű dallamok hiteles megformálása és az intenzív zenei kifejezés folyamatos igénye”.

Buzlov pályája során a világ legrangosabb csellóversenyein ért el első helyezést. A művész amellett, hogy hazája neves koncerttermeinek állandó vendége, folyamatosan járja a világot: nemzetközi színpadokon játszik a komolyzene legismertebb együtteseivel és dirigenseivel.

A csellóverseny után elhangzó mű Vass András szerint a szerző legdrámaiabb alkotásai közé tartozik, melyen erőteljesen érződik Brahms hatása.