Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2019. július 18. Az év 199. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737655. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sargentini visszakérdez: Most a nép élvezi az uniós támogatások hasznát?

Sargentini visszakérdez: Most a nép élvezi az uniós támogatások hasznát?

Utolsó plenáris ülését tartotta a héten az Európai Parlament, Antonio Tajani elnök is búcsút intett az elmúlt időszaknak, pontosabban inkább biztatott a kampányra, adott muníciót a májusi uniós választásokhoz. Ez egyben a számvetés időszaka is, különösen azoknál a képviselőknél, akik nem indulnak a következő megmérettetésen. (Nyitó képünkön Sargentini; forrás: youtube.)

Így van ezzel Judith Sargentini képviselő is, aki a holland ZöldBal párt tagja és egyben a zöldek és liberálisok szövetségének a tagja is. Két periódust végigdolgozott az európai parlamentben, hogyan értékeli az elmúlt 5 éves parlamenti munkát?

  • Intenzív volt, én legfőképp a pénzmosás elleni küzdelemnek szenteltem ezt az időszakot és sikeresnek találom.

Mit ért el?

  • Sikerült a pénzmosás, a terrorizmusból származó pénzek és az adóelkerülés ellen is olyan törvényt kialkudom, amely nyilvános közzétételt követel meg a tagállamoktól, azaz innentől kezdve újságírók, civil szervezetek és minden állampolgár megnézheti, milyen cégek működnek, azok hogy kapcsolódnak egymáshoz, tehát átláthatóbban lehet nyomon követni a pénzmosás útját adott esetben.

Ha már itt tartunk: a magyar kormánypárti médiában most olvasom, hogy Guy Verhofstad és a szintén liberális Cecilia Wikström korruptak, és elborzad a jegyzetíró: milyen üzenetet küld ez az uniós állampolgároknak?

  • Nem tudom. Azt tudom, hogy Guy Verhostadtnak van egy mellékállása is, de nem tudom, hogy ez azt is jelenti, hogy korrupt. Másrész a magyaron kívül nem láttam semmilyen hírt Cecilia Wikströmről. Időnként itt is megvonják mentelmi joguktól a képviselőket és a saját hazájukban kivizsgálják az ügyet, ami helyes, mert senki sem áll a törvények felett.

Ha már korrupció, önnek nem kell magyarázni, milyen összefüggés van a magyar kormány és az uniós pénzek felhasználása között. Mi lenne jó megoldás a jövőben a korrupció kiszűrésére és szankcionálására?

  • Először is csatlakoznia kellene Magyarországnak az uniós ügyészségi hivatalhoz, mert ez az az intézmény, amely az uniós pénzekkel történő visszaéléseket kideríti. A magyar kormány nem hajlandó erre, ezért célszerű lenne felfüggeszteni az uniós pénzek kiutalását. A jogállami normák megtartásához is kötném az uniós pénzek folyósítását. Ha nincs jogállam, nincs pénz sem.

De ezzel a magyar népet büntetnénk és nem a kormányt!?

  • Sokan érvelnek ezzel, de visszakérdeznék: most Orbánon és körein kívül – akik zsebre teszik ezt a pénzt – élvezi a magyar nép ezeknek az uniós támogatásoknak a hasznát?  

Az ön országjelentését hazánkról a többség úgy értékeli itthon, érdemes harcolni a demokráciáért és van, aki még ad a jogállamra. De kézzel fogható következményei nincsenek a jelentésnek. visszatekintve: nem bánta meg, hogy elvállalta ezt a küldetést, hisz oly sok politikus támadta önt emiatt?

  • Nem, a szavak nem bántanak. Persze nem tartom szép dolognak, hogy így bánnak az emberrel, de kitartok az utolsókig, mert ezzel arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a magyar állampolgárok épp ugyanilyen jogokkal rendelkeznek, mint bármelyik más uniós állampolgár. Mélyen együttérzek azokkal, akik a jelenlegi magyar kormányzást kénytelenek elviselni.

Mit tart a parlament legsikeresebb intézkedésének, tettének, törvénykezésének?

  • Mivel a zöldpártot képviselem, ezért a klímaváltozás elleni küzdelmet tartom a legnagyobb sikernek, azt hogy 2% alatt fogjuk tartani a hőmérsékletemelkedést.

Mit csinálna másképp, ha most kezdené et a munkát?

  • A kollégáimtól sokkal hamarabb begyűjteném a telefonszámokat, hogy közvetlen kontaktusba léphessek az emberekkel, mert ez a meggyőzés legjobb módja.

Nem indul újra, milyen tervei vannak a közeli jövőre?

  • Mintha indulnék, ugyanúgy kampányolok a pártomnak, aztán pihenek kicsit Spanyolországban. S csak utána gondolkodom el azon, mi legyen a következő munkám. De van még erre bőven időm…

Mit vár a mostani választásoktól?

  • Sokkal nagyobb felelősséget minden választótól. Hogy ne arra szavazzanak, aki csak a saját zsebét akarja megtömni, aki csak nyerni akar, de nem képviseli a demokratikus értékrendet és a jogállamot. Arra szavazzanak, aki az uniós állampolgárok érdekeit tartja szem előtt.