Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Törvény az álhírek és a zaklatás ellen

Törvény az álhírek és a zaklatás ellen
Infovilág

A brit kormány a közösségi oldalakat működtető vállalatokat vonná felelősségre a platformjaik segítségével terjesztett ártalmas online viselkedéséért és tartalmakért. A szabályozással elsősorban a gyermekeket szeretnék védeni.

A beszédes Online Harms White Paper (rövidített kivonata itt érhető el) vagyis Online Ártalmak Fehér Könyve nevet viseli az a közös javaslat, melyet a londoni kormány több minisztériumának szakértői dolgoztak ki, és tártak a nyilvánosság elé véleményezés céljából. A javasolt törvények jogi és nem jogi intézkedéseket egyaránt tartalmaznak, melyek lényegében a vállalatokat teszik felelőssé használóik online viselkedéséért.

Az Online Harms White Paper szerint az illegális és elfogadhatatlan tartalmak széles körben elterjedtek. Például terroristacsoportok saját propagandájuk terjesztésére, sérülékeny emberek beszervezésére és terrorista támadások előkészítésére használják a közösségi oldalakat. Valódi az a veszély is, hogy egyes államok vagy állami szereplők terjesztenek álhíreket (fake news), hogy aláássák a demokratikus berendezkedést. Rivális bűnbandák is használják a közösségi platformokat, és terjesztik saját kultúrájukat, szítanak erőszakot. Az internetet könnyen lehet zaklatásra, megfélemlítésre használni, amelynek főként gyermekek és ismert személyiségek vannak kitéve.

Ezért a britek szerint a közösségi média szereplőinek online viselkedési szabványt kell kidolgozniuk, amely a használókat védené a platform használata közben. Olyan vállalatokra vonatkozna a tervezett szabályozás, melyek közösségi oldalakat működtetnek, így például a médiahoszting vállalatok, online fórumok, üzenetküldő felületek, keresők, fájltároló szolgáltatások. Vagyis minden olyan szolgáltatás érintett, amelynek célja a tartalom megosztása, a használók együttműködése. Ezekbe természetesen a Facebook is beletartozik, meg a mobilos társkereső, a Tinder is.

A fehér könyv javaslatai szerint kényszerítenék a technológiai vállalatokat arra, hogy megakadályozzák a gyermekbántalmazással kapcsolatos vagy terrorista tartalmak online megosztását. A jogszabály értelmében a hatóságok az érintett cégektől éves jelentéseket kérnének a platformjaikon terjedő káros tartalmakról, illetve az őket megállító intézkedéseikről. Ugyanakkor hatnának a vállalatokra, hogy idejében válaszoljanak a használók panaszaira és gyorsan orvosolják őket.

A cégeknek olyan intézkedéseket is ki kell dolgozniuk, melyek minimalizálnák a megtévesztő és ártalmas információk terjedését, például ellenőrök felvételével, főleg választási kampányok idején. A különféle felületek és mobilos alkalmazások esetében már tervezéskor kellene a biztonságra gondolniuk. Továbbá kidolgoznának egy oktatási-nevelési stratégiát is, mely segíti a használók tájékozódását az online hírek világában. A brit hatóságok még nem döntöttek, hogy meglévő vagy egy újonnan felállítandó hatóságra bízna a javasolt törvényi változtatások megtartatását, a bírságok kiszabását.

A brit kezdeményezés mellett EU-s szinten is szerveződött egy mozgalom, mely az online terrorpropaganda megállítását célozza. Az Európai Parlament a minap szavazta meg azt a javaslatot, mely szerint az érintett tech-cégeknek a hatósági figyelmeztetést követően legfeljebb egy órán belül törölniük kellene ezeket a tartalmakat platformjaikról. A tervezet szerint az előírásokat sorozatosan és rendszeresen megsértő cégeknek teljes árbevételük 4 százalékát elérő bírsággal kell szembenézniük. A végleges jogszabályról várhatóan a májusi választások után kezdődik az egyeztetés.

 

Címkék