Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egy csészével a Földért: sétálj, kávézz, de ne szemetelj!

Egy csészével a Földért: sétálj, kávézz, de ne szemetelj!
(Munkatársunktól)

Ki hitte volna, hogy a kávéspohár is szennyezi a Földet? Sőt, akár a faállományt is tönkre teheti, hiszen ma már évente 500 milliárd eldobható papírpohárban hörpintjük fel a kávénkat – no, tegyük hozzá gyorsan, hogy a fejlett világban. Ma már ott tartunk, hogy a fejletlen világ lett az előre mutatóbb környezetvédelmi szempontból, igaz, a kerámia- vagy a porceláncsészét meg el kell mosni, és a mosószer meg a víz sincs ingyen.

A Föld napja alkalmából elgondolkodott ezen az állapoton néhány budapesti kávézó, és elvihető olyan csészét kínálnak, amelyik a kávéipar eddig hulladékként kezelt egyik alapanyagából készül, emellett igazán esztétikus, és ami a legfontosabb, újra hasznosítható.

Az eldobható papírpoharak felváltására több lehetőség van, a legegyszerűbb a saját elviteles csésze. Ilyen gondolatok mentén kezdődött a HuskeeCup története. A kávéfeldolgozás közben a gyümölcsöt különféle eljárásokkal megtisztítják, hogy csak az értékes mag maradjon. Sok esetben a gyümölcshúst is felhasználják, ez megszárítva ugyanis szintén alkalmas koffeintartalmú ital készítésére. A köztes, belső héj viszont minden szüret végén hegyekben áll a feldolgozókban – ez a husk, és itt kezdődik a történet. Az alapötlet az volt, hogy ezt a természetes anyagot felhasználva készítsenek többször felhasználható csészét. (A képen a csésze alapanyaga.)

A tervezés 2017-ben kezdődött, majd közösségi finanszírozás eredményeként még abban az évben a gyártás is, aminek végén elsőként Ausztráliában kezdhették használni a kávézók és a vendégek a HuskeeCupot. A gondos tervezők igyekeztek a fogyasztók és a kávézók szempontjait egyaránt szem előtt tartani, ezért figyeltek például arra, hogy a csésze tartsa a meleget, viszont a bordáinak köszönhetően ne égesse meg a kezet. Tartós, mosogatógép-álló, könnyen tisztítható, gyorsan szárad, mindezek mellett még formás is, amint azt az Australian Good Design Award díja bizonyítja.

Ausztráliában bevezették a csererendszert is. Tehát az ember egyszerűen leadja rendeléskor az akár elmosatlan csészéjét, ami helyett a kávézó a saját készletéből egy tisztába tölti a kért kávét.

Ez a rendszer fogta meg a budapesti Bloom Coffee tulajdonosát, Miklosik Istvánt, amikor az elviteles poharak mennyiségének csökkentésén gondolkozott. A különféle saját poharakkal legtöbbször nehézségei vannak a kávézóknak, mivel az eltérő méretű és kialakítású csészékben nehéz egy ital meghatározott arányait tartani, és csak tökéletesen tiszta pohár esetén lehet a minőséget szavatolni.

A Föld napjától kezdve, ha valaki megvásárol egy HuskeeCupot, akkor 11 budapesti kávézóban használhatja a csészéjét, ezzel egy-egy kávékedvelő évente akár néhány száz papírpohárral kevesebb hulladékot termel.  A budapesti 11 kávézó, ahol mostantól környezetbarát módon kávézhatunk: Bloom Coffee, By Beans Coffee, Csillaghegyi Megálló, Dorado Café, Dose Espresso, Double Shot (2 helyszínen), Dynamo Bike & Bake, Fabrik Budapest, Horizont, Kontakt, Mantra Specialty Coffee Bar.

Tegyük hozzá, a világ nagy kávézóláncai szintén gondolkodnak a megoldásokon. Egyébként az eldobható papírpohár meg a „sétáló kávé” viszonylag friss találmányok – mondjuk, egy porceláncsészéhez képest – részben a fast food étkezési formákból nőttek ki, meg általában a rohanó életformából.

Tehát várható, hogy nemcsak a papírhulladék csökken majd, de hamarosan új és újabb találmányok teszik lehetővé, hogy sétálva – vagy ha úgy tetszik, kutyafuttában – igya meg a kávét, aki annyira rohan, de közben szemetelni sem akar.