Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. május 24. Az év 144. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737600. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán és pártja tarthatatlanná vált az európai kereszténydemokraták számára

Orbán és pártja tarthatatlanná vált az európai kereszténydemokraták számára Orbán és pártja tarthatatlanná vált az európai kereszténydemokraták számára Orbán és pártja tarthatatlanná vált az európai kereszténydemokraták számára

Orbán nem akarja Webert bizottsági elnöknek, a CDU vezetője pedig arra számít, hogy a Fidesz távozik az Európai Néppártból – így összegzi a liberális szemléletű bécsi Der Standard a magyar miniszterelnök és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár tegnapi közös budapesti sajtótájékoztatóját, valamint Annegret Kramp-Karrenbauer ezzel kapcsolatos véleményét.

Az Orbán–Strache-találkozóról hírügynökségi tudósítások alapján beszámoló Der Standard kiemeli, hogy a magyar kormányfő követendő példaként állította Európa elé a bécsi koalíciót, amelyben a konzervatívok a tőlük jobbra álló párttal alkotnak közös kormányt. Manfred Webert, az Európai Néppárt jelöltjét az Európai Bizottság elnöki tisztségére azért nem támogatja Orbán, mert a bajor politikus kijelentette: nem a magyar tagpárt segítségével akarja elnyerni a posztot. „Új jelöltet keresünk” – mondta most a Fidesz vezetője.

Itt térek ki arra, hogy a Politico című amerikai lap és portál európai kiadása ezzel kapcsolatban felidézi, mit mondott is Weber március végén arról, mi lenne, ha a Fidesz szavazataira lenne szüksége a bizottsági elnöki szék elnyeréséhez. Azt válaszolta a ZDF német tévéállomásnak: „Nem venném át a hivatalt, mert nem akarom azt, hogy a szélsőjobb válasszon meg. Világossá kívánom tenni, hogy a domináns erő a centrumban van, nem a peremvidéken”. Erre reagált most Orbán azzal, hogy „Ha valaki így megsért egy országot, akkor annak a miniszterelnöke nem támogathatja őt tovább” – jegyzi meg a Politico.

Visszatérve a Der Standard cikkéhez, a tegnapi budapesti sajtótájékoztató után Kramp-Karrenbauer, a német kereszténydemokraták elnöke úgy nyilatkozott Berlinben, hogy Orbán Viktornak az elmúlt napokban – beleértve Matteo Salvini olasz Liga-vezetővel való találkozóját is – olyan megnyilvánulásai voltak, amelyek világosan azt jelzik, hogy távozni fog a Néppártból. Felfüggesztése nyomán a magyar tagpárt már nem vehet részt a pártcsalád döntéshozatalában, és a kérdésre az e hónap végén esedékes európai parlamenti választások után fognak visszatérni. „Ez egyértelműen próbára bocsátás volt Orbán Viktor számára. Megkíséreltük, hogy hidat építsünk neki” – magyarázta az ideiglenes néppárti döntést a CDU-vezető, és megállapította: a magyar politikus magatartása ennek ellenére a Néppárttól való távolodást mutatja.

A Der Standard a tényszerű beszámoló mellett Lendvay Pál kommentárját is közli, Orbán, a robbantómester címmel. A szerző szerint súlyos következményekkel járó tévedés lenne a liberális demokrácia európai hívei részéről, ha alábecsülnék a „budapesti robbantómester” veszélyességét. Lendvai felhívja a figyelmet arra, hogy Orbán nem csupán európai szinten szorgalmazza a jobbközép és az attól jobbra álló erők összefogását, hanem világméretekben is. Annak kapcsán ugyanis, hogy Orbán meghívást kapott május 13-ra Donald Trump amerikai elnöktől a Fehér Házba, Szijjártó Péter egyik vasárnapi rádiónyilatkozatában már a hasonlóan gondolkodó nacionalisták globális szövetségéről fantáziált. És Washingtonban – jegyzi meg Lendvay – az a kilátás, hogy Magyarország amerikai harci repülőgépeket és hadfelszerelést vásárolhat, hogy ellenáll a migránsok beengedésének, hogy elutasítja Soros György emberi jogi tevékenységét, nagyobb súllyal esik latba, mint az, hogy Amerikának fenntartásai vannak Orbán oroszbarát irányvonalával szemben.

A Der Standard kommentátora úgy látja, hogy a washingtoni irányváltás mellett az Európai Unió álszent politikája, amely rossz kompromisszumokat eredményezett a jobboldali populistákkal, például Kaczynski Lengyelországával, hozzájárul a magyarországi autoriter rezsim bebetonozásához.

A szintén bécsi, de konzervatív irányultságú Die Presse az APA osztrák hírügynökség azon tudósítását közli, amely arról szól, hogy Silvio Berlusconi, a 82 éves volt olasz kormányfő, aki tegnap hagyhatta el a kórházat, és akinek a pártja, a „Hajrá, Itália!” ugyanúgy az Európai Néppárthoz tartozik, mint jelenleg még a Fidesz, azt javasolja saját pártcsaládjának: tegyen le a szociáldemokratákkal való szövetségről, és ahelyett a demokratikus jobboldallal szövetkezzék. Berlusconi szerint a Néppártnak azt is meg kellene fontolnia, hogy választási szövetséget kössön Salvini Ligájával, valamint – és ez jól mutatja a mai európai pártpolitikai helyzet fonákságát – a pillanatnyilag még a saját soraiba tartozó Orbán Viktorral.