Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. május 24. Az év 144. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737600. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egyre több a melanomás – a szűrés életet menthet

Egyre több a melanomás – a szűrés életet menthet Egyre több a melanomás – a szűrés életet menthet
(Munkatársunktól)

Idejében észlelve a megbetegedés kockázata nagymértékben csökkenthető és a melanoma a modern terápiáknak köszönhetően jó eséllyel kezelhető. Egy nemzetközi felmérés szerint a magyarok több mint egyötöde szoláriumozik, márpedig nem csak a napfény, hanem a szolárium is előidézheti a bőrrákot. (Nyitó képünk forrása: Medical News Today)

Tizenkettedik alkalommal tartják meg hazánkban az országos melanoma-hetet, amelynek keretében a bőrgyógyászok a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet. A Magyar Dermatológiai Társulat nyilvántartása szerint egy-egy évben mintegy 2800 melanomás beteget diagnosztizálnak, ami a korábbi időszakokhoz képest növekvő tendenciát mutat. A betegség nem válogat: bármely életkorban, mindkét nem esetében kialakulhat. A legnagyobb rizikófaktort az UV-sugárzásnak való kitettség jelenti, de a sok és szabálytalan anyagjegy, valamint az örökölt hajlam is növelheti a kialakulás kockázatát.

A napokban az ország 14 városában 21 helyszínen van lehetőség ingyenes szűrővizsgálatra a megelőzési kampány keretében. Mint Oláh Judit, a Magyar Dermatológiai Társulat képviseletében a melanoma-hét záró konferenciáján hangsúlyozta: rosszindulatú elváltozás esetén a sebészeti beavatkozásé a főszerep, illetve mára nagyon jók a tapasztalatok a célzott és az immuno-onkológiai terápia alkalmazásával egyaránt. Az áttétes, műtéti úton nem gyógyítható melanomás betegek életkilátási esélyei is számottevően nőttek.

A bőrdaganatok között a melanoma az egyik legrosszabb kimenetelű ráktípus, könnyen képez daganatos áttétet más szervekben. Amikor a melanoma mélyebbre terjed, eléri a nyirok- és vérereket, megnő az áttétek kialakulásának esélye. Ezeknél a betegeknél – a műtéten túl – további onkológiai kezelés is szükséges.

A szűrővizsgálat mellett a megelőzésben a rendszeres önvizsgálat és az UV sugárzás elleni védelem kiemelt fontosságú. A közhiedelemmel ellentétben a lebarnulás sem egészséges, ugyanis az UV fény által okozott bőrkárosodást jelzi. Egy friss tanulmány szerint a szoláriumozás is egyértelműen növeli a bőrelváltozások gyakoriságát és a melanoma kialakulását.

A MEGELŐZÉS LEGFONTOSABB LÉPÉSEI:

1. Rendszeres önellenőrzés: szabad szemmel, tükör segítségével rendszeresen érdemes átvizsgálni a bőrfelületet.

2. Bőrgyógyászati vizsgálat indokolt, ha egy újonnan kialakult elváltozás nem tűnik el három héten belül, vagy egy korábban ismert anyajegy változást/növekedést mutat.

3. Szolárium elkerülése

4. A hirtelen, intenzív és direkt napozás nem javasolt: 11 és 15 óra között nem érdemes napra menni.

5. Olyan fényvédő krémet érdemes választani, ami az UVA és UVB sugárzással szemben is védelmet nyújt. Ez általában a magasabb faktorszámú (50+) fényvédő krémekre igaz. A fényvédő krémek hatóideje körülbelül 2-3 óra, így napozás előtt fél órával, majd két óránként újra érdemes felvinni a bőrre a krémet. Sem az árnyék, sem a felhős égbolt, sem a víz nem óv meg a napsugárzástól.