Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. május 24. Az év 144. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737600. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Illegális webáruházakat zártak be

Illegális webáruházakat zártak be
(Tudósítónktól)

Széles körű nemzetközi összefogással a hatóságok egy sor országból lezártak két webshopot, amely illegális módon, interneten termékeket és szolgáltatásokat árusított. A hat nyelven működő webshopnak 5400 eladója és több mint 1,15 millió ügyfele volt világszerte.

A német szövetségi bűnügyi rendőrség munkatársai zárták le május elején a világ egyik nagy fekete webshopját, a törvénytelen termékeket és szolgáltatásokat áruló Wall Street Market-et. A német rendőrség három személyt tartóztatott le, aki a gyanú szerint az áruházat működtette. A rendőrök lefoglalták a weboldalhoz használt számítógépeket, több mint 550 ezer euró készpénzt, 1 millió eurónyi Bitcoint és Monero-t, drága autókat és egyéb tárgyi bizonyítékokat. Az amerikai rendőrök Los Angelesben két drogkereskedőt tartóztattak le ugyanezzel az üggyel kapcsolatban.

Az internetes alvilágban, a Tor böngésző segítségével elérhető webáruházban olyan termékeket árultak, mint drogok, ellopott jelszavak és bankkártyaadatok, számítógépek feltöréséhez használható szoftverek, vagyis minden, a normális világban törvénytelennek számító dolgot meg lehetett itt találni.

Az Europol a webáruház lefoglalásáról szóló közleményben jelezte, hogy legutóbb a finn hatóságok rajta csaptak és bezárták az egyik legrégebbi, a 2013 óta működő Silkkitie (Valhalla) fekete webáruházat, azonban az ott működő eladók egy része a most lefoglalt Wall Street Marketre tette át székhelyét.

A letartóztatásokkal azonban nem szűnt meg teljesen a weboldal illegális tevékenysége. Több felhasználó is jelezte, hogy az oldal egyik (volt) moderátora, aki ezek szerint szabadlábon van, elkezdte zsarolni a webáruház eladóit és vásárlóit, 0,05 Bitcoint, azaz 280 dollárt (81 ezer forint) kérve hallgatásáért.

A cikk forrása: KrebsOnSecurity