Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. május 24. Az év 144. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737600. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jubileumi könyvhét jó háromszáz újdonsággal

Jubileumi könyvhét jó háromszáz újdonsággal
(Munkatársunktól)

Kilencvenedik alkalommal, a június 13-tól kezdődő napokban tartják meg a fővárosban az ünnepi könyvhetet. A legnagyobb múltú könyves eseményt az idén új helyszínen, a pesti Duna-korzón rendezik meg.

A 2001-i „olvasás éve” óta tizennyolcadszor kapcsolódnak a Gyermekkönyvnapok eseményei a 90. alkalommal (!) megrendezendő könyvhéthez, amelyet június 13. és 17. között kereshetnek föl az érdeklődők. A magyar ünnepi könyvhetet Supka Géza (1883–1956) régész, művészettörténész, író, újságíró, az Akadémia levelező tagja, a Literatura és a Világ főszerkesztője  javaslata alapján rendezik meg 1929. május 12-e óta. Másfél évtizede a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az addiginál nagyobb figyelmet szentel a fiatal korosztálynak, hiszen a ma még gyerekek lehetnek a „jövő könyvmolyai”. Nem árt emlékeztetni: a digitális információhordozókkal egyre nehezebben kel versenyre a könyv, ezért is érdemes a sajnálatos módon szerény médiafigyelemben részesülő gyermekirodalomra ráirányítani a szakma és az olvasók érdeklődését. Ezáltal a kamaszok is felfedezhetik az olvasás örömét, és később tudatos könyvvásárlóvá válhatnak.

A hagyományos helyszín, a pesti Vörösmarty tér felújítása miatt az ünnepi könyvhét szervezői és a kiadók idén a Duna-korzón, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen várják a könyvbarátokat. A színpad a Március 15. téren áll majd.

A könyvhét központi helyszínén másfélszáz, egységes kiállítású könyvárusító pavilon épül, bennük kétszáznál több hazai és határon túli kiadó kínálja könyveit. Az ünnepi könyvhét a kortárs magyar irodalom, a magyar könyv ünnepe. Könyvheti művek lehetnek a kortárs magyar szerzők első kiadású kötetei, illetve a klasszikus magyar irodalom új kiadásai.  Az idén jó háromszáz új könyv jelenik meg erre az alkalomra, köztük verses- és prózakötetek, esszégyűjtemények, irodalomtudományi és történelmi munkák. A könyvheti újdonságokat tartalmazó, húszezer példányban kiadott, színes prospektus nem csupán a helyszínekre, hanem az ország könyvesboltjainak százaiba is eljut.

Budapesten és országszerte a kiadók dedikálások százait szervezik meg szerzőiknek, az érdeklődők pódiumbeszélgetéseken, könyvbemutatókon ismerhetik meg az új műveket, melyeket ezúttal is barátságos kedvezményekkel vásárolhatnak meg a kiadók standjainál.

Június 13-án rendezik meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Szép Magyar Könyv Verseny díjainak átadását öt kategóriában, illetve a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a főpolgármester különdíjának átadását.

Az ünnepi könyvhéttel egy időben zajlik a Margó Irodalmi Fesztivál, melynek a múlt évekhez hasonlóan a Petőfi Irodalmi Múzeum ad helyet. Az ingyenes fesztivál célja, hogy rendhagyó szerzői estekkel, színházi produkciókkal és koncertekkel tegye közösségi élménnyé az irodalmat és teremtsen kapcsolatot az irodalom és társművészetei között.