Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2019. július 18. Az év 199. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737655. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Majális a megújult Múzeumkertben

Majális a megújult Múzeumkertben
Toronyi Attila

Száznál is több múzeum és kiállítóhely veszi birtokba a múzeumok 24. majálisán a budapesti Nemzeti Múzeum megújult kertjét és a klasszicista épületet. A családok, érdeklődők színes programokon, koncerteken vehetnek részt, a fesztiválhangulatról zenés rendezvények is gondoskodnak.

Május 18-án és 19-én az intézmény ismét a hagyományos majális házigazdája. A múzeumok majálisa az idén elsősorban a múzeumok kulturális megtartó erejére szeretné felhívni a figyelmet.

A 105 múzeum programkínálatából álljon itt néhány ízelítőül. A majális látogatói megtekinthetnek egy régi Nysa mentőautót, felülhetnek egy velocipédra, megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, és mikroszkóp alatt tanulmányozhatják a rovarokat. A kicsik részt vehetnek bányamanó-képzésen, rajzfilmfigurákat színezhetnek, gyöngyöt fűzhetnek, bűvész-trükköket tanulhatnak vagy éppen szalmát fonhatnak.

A majális alkalmából adják át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat, melyeket ezúttal a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai, illetve a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber László-tárlatának rendezői vehetnek át 13 órakor.

Az idei majális egyik központi témája 1989, vagyis a rendszerváltoztatás. A 30. évfordulóra a Nemzeti Múzeum KÖZÖS IDŐNK– 1989 címmel programsorozattal készült. Az egyik kiállítás tárgyakkal emlékeztet a múltra. Lesz közöttük régi táskamagnó, Commodore 64 számítógép, diavetítő és írógép. Láthatjuk, hogyan telefonáltak a tárcsás telefonon, és elképedhetnek, hogy mekkora volt az első mobiltelefon. A múzeumok sátraiban további dokumentumok, fotók, tárgyak segítik az emlékezést.

A múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány ’89 idézi fel a rendszerváltoztatás évét, a Tudássétányon pedig a vállalkozó szellemű látogatók tesztelhetik majd tudásukat.

A fesztiválon szerepet kap a jó zene – neves művészek tolmácsolásában. A gyerekeket a Hahó Együttes és a Veronaki szórakoztatja legújabb lemezével. A szombati zenei élményt az este tízig tartó utcabál zárja, vasárnap délelőtt pedig Béres Alexandra mozgatja meg a tornázni vágyókat Jane Fonda stílusában – megidézve a nyolcvanas évek aerobic-lázát. A Majális zárókoncertjén a VAN Filmzenekarnak tapsolhatunk.

A rendezvény ingyenes!

A részletes programról itt tájékozódhatnak az érdeklődők!