Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2019. július 18. Az év 199. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737655. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Napokon belül megnyílik Bécs teljesen digitalizált szuperkórháza

Napokon belül megnyílik Bécs teljesen digitalizált szuperkórháza
EuroCommPR*Bécs

Automatizált fűtés, hűtés, csőposta, szállítórobotok, digitális betegakták, hibrid műtő és az informatikai  eszközökkel összekötött orvosi műszerek – a legmodernebb technológiával felvértezve várja a betegeket az osztrák főváros legújabb kórháza, a Krankenhaus Nord – Klinik Floridsdorf. (Nyitó kép: a Krankenhaus Nord – Klinik Floridsdorf bejárata; fotók: © Eurocomm-PR)

Csaknem negyven ellátási területhez kapcsolódó témában tartott már főpróbát Bécs új kórháza, a Krankenhaus Nord – Klinik Floridsdorf egészségügyi személyzete. Szimuláltak már szülést, műtétet, ambuláns kardiológiai ellátást és teljes körű sürgősségi ellátást. A Bécs 21. kerületében, Floridsdorfban található intézmény ugyanis június 3-tól fogadja az első betegeket.

Az összesen 111 ezer négyzetméteren létesített 800 ágyas kórház osztályain évente várhatóan 46 ezer beteget látnak majd el; az ambulanciákon 250 ezret. Az Európa legmodernebb kórházai közé sorolható intézményben kizárólag egy- és kétágyas betegszobák vannak, minden ágyhoz állítható magasságú monitor tartozik internet-csatlakozással, rádióval, tévével és videójátékokkal. A gyógyítást háromezer orvosi műszer segíti, a kommunikációt pedig 900 wifi-router, amely nemcsak az orvosok, de a pácienseknek is a rendelkezésére áll.

Bécs új kórházánál 47 ezer négyzetméternyi parkosított terület segíti a gyógyulást.

És ez még nem minden! A kórházban ugyanis számos újszerű digitális megoldást gyúrtak össze egy mindent átfogó koncepcióvá. Így teljesen automatizáltak a fűtés, a hűtés, az árnyékolástechnika, a kerti öntözőrendszer, a liftek és a biztonságtechnika. Az alagsorban 40 szállítórobot jön-megy, ezek látják el az osztályokat tiszta ágyneművel, gyógyszerekkel vagy éppen az ebéddel.

A vérminták az osztályokról csőpostán jutnak el a laborutcába, ahol automatikusan rádokkolnak a kért vizsgálatot készítő berendezésre. A laboreredmény természetesen elektronikus formában utazik vissza az osztályra. Így azok a leletek, amelyekre mostanáig legalább egy órát kellett várni, már néhány perc alatt elkészülnek.

A betegakták és leletek digitalizáltak, az orvosi műszerek össze vannak kötve az informatikai eszközökkel, így az orvosok minden leletet a saját számítógépükön nézhetnek meg. A műtétek során hamarosan egyetlen monitoron jelenítik meg a beavatkozás közben használt összes képalkotó eljárás felvételét, ekként az orvos mindig azt választhatja ki, amelyikre éppen szüksége van.

A Krankenhaus Nord – Klinik Floridsdorfban található Bécs második, hibrid műtővel felszerelt szívsebészete, illetve gyermek- és ifjúsági pszichiátriai osztály is megkezdi működését.

Ezek a szállítórobotok látják el az osztályokat tiszta ágyneművel, gyógyszerrel vagy éppen az ebéddel. 

Az új kórházba június 24-ig négy szakaszban költöznek át a város néhány kórházának különböző osztályai. Ezekben a költözés előtt fokozatosan befejezik a működést, majd néhány nap múlva az új helyen – már új eszközökkel, berendezésekkel, műszerekkel és betegekkel – újrakezdik. A költözés ideje alatt más kórházak végzik az akut esetek ellátását, a tervezett műtéteket pedig szintén más intézményekbe irányítják át.

Az új kórház jó megközelíthetősége végett a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien már áprilisban új buszjáratot indított, illetve meghosszabbította egy további busz- és egy villamosvonal üzemidejét is.