Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2019. június 20. Az év 171. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737627. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szövetséget kötött Bécs a felsőoktatási intézményeivel

Szövetséget kötött Bécs a felsőoktatási intézményeivel
EuroCommPR*Bécs

Együttműködési megállapodást írt alá az osztrák főváros és Bécs huszonhárom felsőoktatási intézménye arról, hogy a jövőben egymás rendelkezésére bocsátják tudásukat és forrásaikat különféle társadalmi, digitalizációs és fenntarthatósági kérdésekben. Az első támogatási pályázatot már ki is írták. (Nyitó kép: a Bécsi Egyetem főépülete.)

Több mint 200 ezer hallgatóval és 45 ezer kutatóval Bécs Közép-Európa legnagyobb egyetemi városa. Mivel a közigazgatást és a kutatókat ugyanazok a társadalmi, digitalizációs és fenntarthatósági kérdések foglalkoztatják, az osztrák főváros együttműködési megállapodást kötött 23 bécsi egyetemmel és főiskolával. Ennek alapján a mostaninál elmélyültebbé teszik a két oldal közti kapcsolatot, hogy mindkét fél nyerjen a másik tudásából, erőforrásaiból.

Az osztrák főváros elsősorban az okosváros-stratégiája megvalósításában támaszkodnék a területén működő felsőoktatási intézményeknél meglévő tudásra. Tudományos tanácskozások, munkamegbeszélések és tapasztalatcserék formájában a kutatókat is bevonnák a város fejlesztésébe.

Bécs főpolgármestere, Michael Ludwig, Veronica Kaup-Hasler tudományokért felelős városi tanácsnok és az együttműködési megállapodást aláíró felsőoktatási intézmények képviselői © PID / Christian Jobst

Cserébe a város pályázatok révén anyagilag is hozzájárul a főiskolákon, egyetemeken zajló elképzelések, kezdeményezések támogatásához, illetve együtt pályáznának uniós és állami forrásokra. A város a Bécsi Gazdasági Ügynökség szolgáltatásait is a felsőoktatási intézmények rendelkezésére bocsátja, így azok könnyebben találhatnak olyan kezdő, illetve tapasztalt vállalkozásokat, amelyek részt vennének a terveik megvalósításában.

A város kulturális ügyosztálya már ki is írta az első támogatási pályázatot „Digitális humanizmus” címmel. A 320 ezer eurós összköltségvetésű pályázat célja, hogy együttműködésre ösztönözze az infokommunikációs ágazatot a bölcsészet-, társadalom- és művelődéstudományokkal. Az egyenként legföljebb 40 ezer eurós támogatásra olyan tudományközi digitalizációs tervekkel lehet jelentkezni, amelyeknek a középpontjában az ember áll. „Az nem lehet, hogy az emberek alá legyenek rendelve a technikának. A technikának kell szolgálnia a közjót” – foglalta össze a pályázat lényegét Bécs tudományokért felelős városi tanácsnoka, Veronica Kaup-Hasler.