Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 16. Az év 197. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737653. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bolgár korrupció következményekkel

Bolgár korrupció következményekkel
EuroNews

Nem múlhat el választási év politikai botrány nélkül. Bulgáriában több is kipattant az elmúlt hónapokban, a megkérdőjelezhető építkezésektől kezdve bizarr ingatlanügyekig.

„Itt robbant ki az appartmangate, a múlt év legnagyobb bolgár politikai botránya. Számos vezető politikus, például a bolgár parlament többségi frakciójának vezetője, Cvetan Cvetanov (nyitó képünkön) is vett luxuslakást a piaci ár töredékéért. Itt a négyzetméterenkénti árak 2600 eurónál kezdődnek, de a politikusoknak csak 600 eurót kellett fizetniük" – mondta az Euronews tudósítója, Damian Vodenitcharov.

A visszaéléseket feltáró újságíró, Polina Paunova szerint ez még csak a jéghegy csúcsa. Ami először csak erkölcstelennek tűnt, arról kiderült, hogy durva korrupció: „A végén kiderült, hogy az ingatlanfejlesztő engedélyt kapott egy felhőkarcoló felépítésére Szófia egyik elegáns negyedében, ahol a szabályok szerint nem lehetne magasházat építeni. De a jogszabályváltozást megszavazták Cvetanov utasítására."

Az ügyben érintett politikusok és hivatalnokok névsora egyre nő, tankönyvi példája lett a rendszerszintű korrupciónak.

„A legfőbb ügyész is érintett ebben az ügyben. A korrupcióellenes hivatal vezetője is. Az előző kormánypárti frakcióvezető is, és az igazságügy-miniszter is benne van. Hogy is lehetne következménye a korrupciónak, ha a szereplők összejátszanak?" - kérdezte Paunova.

Bojko Boriszov miniszterelnök az EP-kampány utolsó heteiben kríziskommunikációs üzemmódba kapcsolt, de nem tudta megakadályozni az újabb visszaélés leleplezését. Több vezetőről is kiderült, hogy EU-pénzből építettek vendégházakat, amelyeket sosem nyitottak meg a nagyközönség számára.

„A szocialisták egy százalékos előnyt szereztek a kormánypárttal szemben, szóval elég egyértelmű hatása volt a botrányoknak. A tömeges lemondások segítették a társadalmat. Errefelé nem szoktunk hozzá az ilyesfajta változásokhoz - mondta Anasztasz Sztefanov szociológus.

Bulgáriában a botrányok rendszerint kampányidőszakban kerülnek napvilágra. Egészen a szavazásokig tartanak, de utána rendszerint semmilyen következményük nincs.