Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2019. július 20. Az év 201. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737657. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

EU Irodalmi Díjat kapott Mán-Várhegyi Réka

EU Irodalmi Díjat kapott Mán-Várhegyi Réka
Infovilág

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos és Valer-Daniel Breaz román kulturális miniszter bejelentette, kik nyerték 2019-ben az Európai Unió Irodalmi Díját. A kitüntetést az EU minden évben írói pályájuk elején járó szerzőknek ítéli oda, hogy Európa-szerte elismerésben részesítse az irodalom egén feltűnt új tehetségeket.

A képen: Mán-Várhegyi Réka.

A díj ráirányítja a figyelmet a kortárs európai irodalom gazdagságára, valamint Európa sokszínű kulturális és nyelvi örökségére. Az idén 14 szerző – köztük Magyarországról Mán-Várhegyi Réka – nyerte el a rangot adó kitüntetést. „Az Európai Unió Irodalmi Díja és a Kreatív Európa program révén az Európai Bizottság segítséget nyújt a szerzőknek, kiadóknak, fordítóknak és könyvkereskedőknek ahhoz, hogy színvonalas és változatos irodalmi alkotásokkal gazdagítsák az Európában és a kontinens határain kívül élő olvasók életét. Szívből gratulálok az idei győzteseknek!” – jelentette ki Navracsics Tibor.

Az Európai Bizottság éppen évtizeddel ezelőtt – a Kreatív Európa program támogatásával – alapította az Európai Unió Irodalmi Díját. A díjpályázatot a Bizottság a könyvszektorral partnerségben hirdeti meg. A győztesek október 2-án vehetik át díjukat és a vele járó 5000 eurós pénzjutalmat Brüsszelben.