Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 16. Az év 197. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737653. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A 20. századi fasiszták szóképeit használják Trumppal együtt az európai populisták

A 20. századi fasiszták szóképeit használják Trumppal együtt az európai populisták A 20. századi fasiszták szóképeit használják Trumppal együtt az európai populisták

A magyarok Orbán Viktora, az olaszok Salvinije, a franciák Le Penje és a britek Nigel Farage-a ugyanolyan nemzetmegosztó szóképeket használ, mint a 20. századi fasiszták, csak valamivel kifinomultabb formában – írja ezt London főpolgármestere, Sadiq Khan Donald Trump ma kezdődő látogatása elé a The Guardianben megjelent véleménycikkében.

A nemzet megosztásával és gyűlöletkeltéssel akarnak hatalmat maguknak, ami pár éve még csak meg sem fordult a fejünkben – vázolja fel azt a jelenséget, ami végérvényesen teret nyert Amerikában is Trump hatalomra kerülésével. Aki nem talált kivetnivalót, sőt dicsérte azokat a tüntetőket, akik a fehérek felsőbbrendűségét hirdették és antiszemita jelszavakkal meneteltek Charlottesville-ben. London polgármestere szerint nem lett volna szabad vörös szőnyeges fogadással várni egy olyan embert, aki bátorítja a szélsőjobbot, aki idegengyűlölő, rasszista. Aki nem hajlandó tudomásul venni a klímaváltozás jelentette kihívásokat. Trump politikája nem fér össze a brit mentalitással, ezért Theresa Maynek nyilvánosan el kellene határolódnia Trumptól és antidemokratikus intézményvezetésétől. Értésére kellene juttatnia a brit kormányfőnek, hogy Trump élő cáfolata az Amerikát eddig jellemző és az Egyesült Királyságot is meghatározó értékrendnek. Talán ez még mindig nem késő, s London polgármestere ezzel a cikkel tett is egy lépést ebbe az irányba. 

Még az amerikai, méghozzá Trump-párti Fox NewsTV is érdemesnek tartotta beszámolni a vasárnapi budapesti tüntetésről, miként a San Francisco Chronicle is így tett. Az AP hírügynökség tudósítása kiemeli, hogy a MTA államosítása minden bizonnyal azt is jelenti, hogy az Orbán-kormány ellenőrzése alatt fogja tartani az (eddig) akadémiai szabadságot, és ezzel az intézményt megfosztja önállóságától, a (mostanáig) független kutatás lehetőségétől. – A cikk az Orbán-kormány álláspontját is korrektül idézi, amelyik az intézkedését azzal indokolja, hogy olyan tudományos kutatások innovációját kívánja elősegíteni, amelyek kifejezetten gazdasági hasznot hoznak az államnak.

A The Korea Times helyszíni tudósításban számol be arról, hogy továbbra sem sikerült a Hableány elsüllyedésekor eltűnt 19 személyt azonosítani, ezért a dél-koreai külügyminiszter-helyettes sürgeti a magyar hatóságokat a baleset körülményeinek pontos kivizsgálását. A minap előzetes letartóztatásba helyezett Jurij C., a Viking kapitánya, 6-8 évet is kaphat. Ugyanakkor ügyvédje határozottan állítja, hogy Jurij C. vétlen, és kifejezetten ukrán állampolgársága miatt büntetik a magyar hatóságok a hajó kapitányát. Háromnapos budapesti látogatása után a dél-koreai külügyminiszter, Kang Kyung-wha, miután találkozott kollégájával és Pintér Sándorral, vasárnap visszautazott hazájába. Segítséget kért a Duna menti országoktól is a keresésben, Szerbiától, Romániától, Bulgáriától. Ausztria már küldött segítőket a mentéshez és a hajó kiemeléséhez, mások pedig a partjaik mentén kutatnak az eltűntek után. Merülő drónokat is igyekeztek bevetni, de a sebes sodrás miatt eredménytelen volt a próbálkozás. Ezért nem került sor a búvárok eddigi bevetésére sem, azonban hétfőre megnyugodhat a Duna, és a vízszint is csökkenni fog, így nem kizárt ma a búvárok bevetése sem.

Európa beteg, no, persze nem halálos, túl fogja élni – adja közre az uniós választások értékelését az orosz mir24 tv és annak internetes kiadása. Állítja ezt annak kapcsán, hogy látványosan előretörtek a szélsőjobbosok és a populisták, mintegy 200 helyet szereztek az Európai Parlamentben. Végig veszi a populizmussal vádolható összes ország eredményét: s Magyarországról megjegyzi, hogy miközben a Putyinnal barátkozó szélsőséges osztrák Szabadság Párt megbukott a választásokon Heinz-Christian Strache ibizai videója miatt, addig Orbán Viktor, aki talán a legszorosabb kapcsolatot tartja fenn Putyinnal, nemhogy megbukott volna, hanem épp ellenkezőleg, minden más uniós pártot maga mögé utasítva abszolút győztesen került ki az egy hete tartott uniós választásokból. Ami azonban ennél is érdekesebb a cikkben: a pártban úgy vélekednek, hogy Strache megbuktatásában az amerikaiak játszhattak közre, valószínűleg ők állnak a provokáció hátterében, s természetesen a botrány kirobbantásának az időzítése sem volt véletlen.

A The Washington Post a csíksomlyói szentmiséből azt emeli ki, hogy a felhőszakadás miatt a pápának útitervet kellett változtatnia, a helikopter helyett autóval kellett megtennie a háromórás kitérőt, de a 82 esztendős Ferenc pápa a viszontagságos út ellenére töretlen lendülettel és lelkesedéssel fogadta a zarándokokat.